Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Doop in salsasaus

Los Bomberos, zondag 6 juli 2014, Buckshot, Groningen

De weergoden had het behaagd, het Groninger Zuiderdiep deze zondagmiddag van subtropische temperaturen te voorzien, zodat we welbeschouwd die draaiende fan boven het podium niet echt nodig hadden om te beseffen dat we ons eigenlijk in Havanna bevonden, anno 1949. Of op z'n minst in Spanish Harlem. Zoals te doen gebruikelijk bij dit soort evenementen hadden de lokale salsascholen de nodige paren afgevaardigd. Dat die eigenlijk te weinig ruimte hadden in Buckshot, ach, daar zat niemand mee. Dat was in '49 niet anders. Een meer ervaren danseur had zijn persoonlijke handdoekje meegebracht, wat bepaald geen overbodige luxe was.

Los Bomberos (De Brandweerlieden) zijn alweer zeventien jaar dag en nacht uitrukkensbereid en die respectabele leeftijd hoor je af aan de muziek. Niet dat die krakkemikkig was of oudmodisch – maar deze salsaband loopt domweg lekker gesmeerd. Met drie percussionisten kun je er zeker van zijn dat het ritme strak spant en stuwt en tegelijkertijd alle vrijheid herbergt. Helemaal als de twee blazers in dat opzicht ook hun duit in het zakje deponeren. Opmerkelijk overigens, hoe orkestraal Los Bomberos klinken.

Spil is tresspeler Bas Blanken, de belangrijkste solist van de band, die met repeterende figuurtjes ook structuur aan het geheel geeft. Bovendien vormt hij met gitarist Rob Zwaving en percussionist Majo Lacevic een geduchte coro: hier wordt on-Hollands uit alle volle borsten gezongen. Het repertoire omvat salsaspul van koningin Celia Cruz en andere bekende verdachten. Van Lou Reeds 'A Walk On The Wild Side' hadden ze, in navolging van Polo Montanez, een aantrekkelijke traditionele Cubaanse son gemaakt, met trompettist Libbe Oosterman ("hij blaast het hoogst en hardst van alle trompettisten die ik hier ken," aldus tenorist Henk Visser) die voor het jazzy intermezzo zorgde. Maar voor hetzelfde geld leverden Los Bomberos elegante bolero's, die een beroep deden op de meer romantische kanten van de danseurs en danseuses.

Een aantal bezoekers was zo verstandig geweest zijn kroost deze middag mee te nemen, om dat een heilzame doop in de salsasauzen te laten ondergaan. Uitzonderlijk gezegend leek mij een dreumes die zojuist het staan een beetje onder de knie had gekregen. Vrolijk scharrelend in het cafévuil bezorgde die zichzelf spelenderwijs een resistentie tegen 99% van alle in kaart gebrachte microben en virussen en daarmee een serieuze kans op een leven van meer dan 150 jaar.

Klik hier voor meer foto's van dit concert door Klaas Mast.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.7.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.