Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Ploctones – 'Ploc' (Challenge, 2013)


The Ploctones hebben met 'Ploc' wederom een plaat geproduceerd die de volledige breedte van de jazzwereld beslaat. Van smerige funk tot gevoelige ballads is alles vertegenwoordigd. Wat hierbij opvalt, is dat de band zich in verhouding tot voorgaande platen comfortabeler voelt in stukken die vooral onder de oppervlakte blijven. Een voorbeeld hiervan is 'Tag You’re It', een compositie met veel uitgeschreven unisono's en kronkelend samenspel tussen saxofoon en gitaar, dat drukkend en intens is, maar nergens woest.

Het daaropvolgende nummer, 'Flare', toont de andere kant van de band, met korte, stekende ritmes, die klinken als een postmoderne Grant Green-opname. Uiteraard is het wachten op een uitbarsting van saxofonist Efraim Trujillo of een krijsende solo van gitarist Anton Goudsmit. Deze zijn in ruime mate vertegenwoordigd, maar vallen meer dan ooit samen met de composities en muzikale structuren. Het is dan ook in het groepsgeluid dat de Ploctones zich het sterkst ontwikkeld hebben.

Spelplezier blijft een ander belangrijk element in het werk van de Ploctones. Dit uit zich in geestige titels, die direct hele werelden oproepen. 'Kriminalpolizei', dat klinkt als de op hol geslagen soundtrack van een crimi, is hiervan een voorbeeld. Ook opener 'I Know That You Know That I Know That You Know...', een stuk dat regelmatig bijna ontspoort in dissonantie, moet met vreugde ontstaan zijn. Deze humor is ook inherent in de composities, waar vaak meerdere stijlen dicht tegen elkaar aan worden geplaatst. Zo blijft 'Ploc' een plaat waarop elke keer iets nieuws gebeurt.

Meer horen?
Hier vind je geluidsfragmenten van dit album. Klik op de titels om ze te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 1.7.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.