Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
North Sea Jazz


De connaisseur en de gemiddelde liefhebber van moderne, geïmproviseerde muziek wordt vaak geconfronteerd met de vraag of er nog wel sprake is van een rechtgeaarde jazzprogrammering tijdens het NSJ. De criticasters wijzen daarbij op de grote namen uit de genres pop, soul, blues en wereldmuziek. Deze keer prijken ultieme popsterren Pharell Williams, Stevie Wonder, Joss Stone, Darryl Hall & John Oates, Outkast en Nile Rodgers & Chic op het affiche. De basis van het festival is echter, zonder enige twijfel, nog steeds jazz en het moderne, geïmproviseerde genre. In tegenstelling tot de opvatting van traditionalisten is jazzmuziek, meer dan andere muziekstromingen, een kunstuiting die voortdurend uitdaagt, vernieuwt en zich laat bestuiven door andere stijlen. En het ook niet nalaat maatschappelijke ontwikkelingen te becommentariëren. Het NSJ is een festival dat in de breedte programmeert en er ook dit jaar met vlag en wimpel in slaagt om vele genres en subgenres over het voetlicht te brengen. Hieronder een persoonlijke greep.

Vrijdag 11 juli. Het nieuwste project van de briljante trompettist en componist Tom Harrell opent een serie van boeiende concerten in de Hudson. Harrell lijdt aan paranoïde schizofrenie. De aandoening wordt met krachtige medicatie zoveel mogelijk onderdrukt en dat stelt hem in staat om te functioneren als uiterst creatief muzikant. Gezien zijn voortdurende strijd tegen de ziekte verdienen zijn muzikale getuigenissen het predikaat gedenkwaardig: het pure melodische genie treedt aan met een pianoloos sextet met twee bassisten, waarvan Esperanza Spalding er een van is. Voor gitaarliefhebbers een must-see: John Scofield Uberjam. Tot kunst verheven groove, het gevarieerd gebruik van swingende akkoorden en de inventieve catchy samples zijn de moeite van het luisteren meer dan waard. De solo's van Scofield tillen het optreden naar een hogere dimensie. Het streven naar nieuwe vormen van improvisatie door bewegend beeld en andere media volledig te laten integreren met zijn muziek: velen hebben Tony Roe dit al zien volbrengen met zijn groep Tin Men & The Telephone. Op het festival is hij dit jaar verantwoordelijk voor de compositieopdracht en wordt zijn visie door een illuster, Nederlands getint, gezelschap uitgevoerd. Het zal ook intrigerend zijn om Mehldau's experimenten met de klassieke synthesizer te horen in een samenwerking met drummer Mark Guiliana. Kracht en pathos in deze zeer originele setting: 'experimentele garage jazz'! Tijdig in de zaal zijn voor de publiekstrekker en hitmachine van nu: de innemende Pharell Williams. Als alternatief op dit tijdstip: stilstaan en luisteren bij 'Blue Note 75 Jaar', met oude en nieuwe jazzcats uit de stal van dit label.

Zaterdag 12 juli. Snarky Puppy, de band van bassist en leider Michael League, streeft energiek muzikale vernieuwing na, in een amalgaan van stijlen, van rauwe funk, soul, progressieve rock tot moddervette jazz. Een concert van dit innovatieve ensemble uit Brooklyn is pure noodzaak! De jonge, Armeense pianist en componist Tigran Hamasyan (1987) trapt op zaterdag af in de Congo. De afgelopen jaren heeft Tigran volop erkenning gekregen voor zijn verbindende creatie van de rijke folkloristische muziek van zijn geboorteland met krachtige jazzimprovisaties. Ibrahim Maalouf zorgt voor de afsluiting in de Congo. Persoonlijke motieven, zoals illusies uit zijn jeugd tot en met zijn visie op het huidige, jachtige maatschappijbeeld, vormen de inspiratie voor zijn laatste album. Ook Maaloufs muziek is doorspekt met een volstrekt eigenzinnige smeltkroes van stijlen: jazz, funk en rockende passages, gecombineerd met Arabische melodieën. Drummer Manu Katche, bassist Richard Bona, saxofonist Stefano Di Battista en pianist Eric Legnini hebben voor de eerste keer samen gespeeld in Merciac. Het kwartet heeft hierna besloten hun betoverende muziek ook naar andere festivals te brengen. Trompettist Dave Douglas heeft in zijn hele loopbaan garant gestaan voor vernieuwing. In het gelijkwaardige Riverside Quartet wordt een mix van impro, bluegrass en sacred hymns gebracht.

Zondag 13 juli. Met Nir Felder kondigt zich wellicht een nieuwe topgitarist aan. Hij gebruikt politieke teksten als collages in zijn muziek. De line-up op zowel zijn plaat als tijdens het optreden in de Yenisei is veelbelovend. Zo staat op NSJ de voormalige pianist van Avishai Cohen, Shai Maestro, hem bij. De Volga biedt ruimte aan vele kleine combo's met een volstrekt eigen karakter. Het zoeken naar avontuur is het gemeenschappelijk uitgangspunt. De vrije, maar dansbare muziek van Naked Wolf, de fijnbesnaarde Britse pianist John Escreet met zijn trio in samenwerking met free jazz-saxofonist Evan Parker, Kasei met Van Kemenade, Takase en Bennink en als afsluiting het kwintet van de sensationele en grensverleggende trompettist Nate Wooley. Op deze dag veel ruimte voor soul en funk! Het podium in de Maas wordt een kolkende, drie uur durende, revue, bevolkt door artiesten van het Daptone label. In de Nile staan de oldies Darry Hall & John Oats en Nile Rodgers & Chic geprogrammeerd. Neneh Cherry werkt samen met RocketNumberNine, een elektronicaduo dat ongrijpbare ritmes verzorgt met herkenbare jazzinvloeden. Boeiende afsluiter van het festival is de Japanse trompettist Takuya Kurida. De sideman van Jose James maakt muziek die het midden houdt tussen post-bop en souljazz, met een flinke scheut hiphop en afrobeat.

Labels:

(Louis Obbens, 1.6.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.