Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Jazz in Duketown


Een van de meest bijzondere jazzfestivals staat voor de deur, want van vrijdag 6 tot en met maandag 9 juni is het weer Jazz in Duketown in Den Bosch. Van straight-ahead jazz tot cross-overs met wereldmuziek, kamerjazz, elektronica, afrobeat, pop en funk, en dat alles uitgevoerd door zowel topgroepen uit binnen- en buitenland als opkomende bands. Alle muziek is gratis te bezoeken.

Het programma puilt letterlijk uit, met een scala aan artiesten verspreid over diverse podia in de binnenstad van Den Bosch. Wat bijvoorbeeld te denken van jazzzanger José James, een jonge ster van het jarige Blue Note-label. Hij combineert jazz, soul en pop met hiphop en spoken word. Of bassist Larry Graham, de oude bassist van Sly & the Family Stone, die aantreedt met zijn band Central Station. Ook een slagwerklegende staat op het festival geprogrammeerd: Billy Cobham (70), die in de bands van Miles Davis, Carlos Santana en George Benson speelde en deel uitmaakte van het Mahavishnu Orchestra. Maar ook de Nederlandse scene is uitstekend vertegenwoordigd, met onder andere Jan Akkerman Band & Eric Vloeimans, Tineke Postma, de Ploctones, Paul van Kemenade 'Soul d’Afrique', Re:freshed Orchestra (jazz, funk, hiphop, pop), Koffie (afrobeat) en Plastik Soldiers (elektrojazz).

Voor de fijnproevers is er uiteraard weer het Tonejazz Festival, dat vier avonden achtereen plaatsvindt in de sfeervolle Toonzaal, een kleine, sfeervolle concertzaal die gehuisvest is in een oude Bossche synagoge. Op vrijdag staat er het Britse Kairos 4tet, met speciaal voor dit concert als gast de Britse vocaliste Emilia Martensson. Zaterdag is het de beurt aan de onvolprezen keyboardwizzard Jozef Dumoulin, de Belgische keyboardwizzard die met een opzienbarend trio komt: The Red Hill Orchestra, waarin de Amerikanen Ellery Eskelin (tenorsax) en Dan Weiss (drums) spelen, twee absolute 'kleppers' uit de hedendaagse vrijere jazz. Zondag een andere populaire band uit de nieuwe lichting van de Britse jazz: Phronesis. Een drietal dat beïnvloed is door pianotrio's als The Bad Plus en het Esbjörn Svensson Trio, maar duidelijk haar eigen pad kiest. En maandagavond sluit Pablo Held het festival af. Een begenadigd pianist met een verfijnd gevoel voor lyriek en klank, die met zijn muzikale kompanen Robert Landfermann (contrabas) en Jonas Burgwinkel (drums) al bijna 15 jaar een verrassend hecht en volkomen natuurlijk klinkend trio vormt.

Met dank aan Vera Vingerhoeds, die ook dit jaar het Tonejazz Festival zal presenteren. Op haar blog veravingerhoeds.nl is een zeer uitgebreide voorbeschouwing op Jazz in Duketown te vinden.

Labels:

(Maarten van de Ven, 6.6.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.