Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Odyssee langs het bopfirmament

Joep van Weert Kwintet, dinsdag 3 juni, De Smederij, Groningen

Joep van Weert moet snel een stuk slechter worden, wil hij kans lopen te zakken voor zijn eindexamen Uitvoerend Musicus. Dezer dagen staat hij in het Zwolse theater Odeon voor het vuurpeloton, in casu de examencommissie van de hogeschool ArtEZ. In Groningen gaf de crooner vast een voorproefje dat naar meer smaakte.

Twee jaar geleden stond hij ook al eens in De Smederij. Zijn timing en frasering vond ik toen al hip en dat geldt in feite onverminderd. Hij verstaat de kunst een noot lekker lang fris en krachtig te houden. Zo kreeg in 'You Are Too Beautiful' elk woord zijn eigen waarde – wat door de niet bepaald optimale versterking helaas voor een deel ongehoord bleef. In een droge, meer directe ruimte zou Van Weert beter tot zijn recht komen.

'More Than You Know' had hij van langoureuze ballad omgetoverd in een opgewekt feelgood-liedje en Eddie Jeffersons 'Lester’s Trip To The Moon' (gebaseerd op 'It’s Only A Paper Moon') werd een vingerknippende odyssee langs het bopfirmament. Hier viel de voortreffelijke, messcherpe samenwerking tussen de zanger en zijn gitarist Vadim Neef op.

En toen was het sessietijd. Waardoor de aanwezigen in de gelegenheid werden gesteld de verrichtingen van pianiste Yoonmi Choi op hun merites te beoordelen. Welnu, haar solo in 'I’ll Remember April' was slechts twee of drie chorussen lang, maar daarin slaagde ze erin ons op een avontuurlijke reis door driekwart van de jazzgeschiedenis mee te nemen. Dankjewel, Yoonmi.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.6.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.