Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Euforische energie

Omer Avital Quintet, woensdag 28 mei 2014, Bimhuis, Amsterdam

Een groot publiek, variërend van doorgewinterde jazzliefhebbers tot vaak jonge luisteraars, wordt aangetrokken door de frisse, energieke muziek van het Omer Avital Quintet. Opvallend is dat de vaak in het Hebreeuws aangekondigde titels met enthousiasme worden ontvangen door het publiek. De nieuwe release van het kwintet van componist en bassist Avital vormt de directe aanleiding voor het bezoek aan Nederland. Naast stukken van het album 'New Song' worden tijdens het optreden ook oudere stukken van stal gehaald.

Geboren en getogen in Israël, met ouders van Jemenitische en Marokkaanse afkomst, is Avital altijd omringd geweest door een zeer divers, muzikaal en cultureel landschap. Zoals Israëlische volksliederen, Jemenitische en Joodse liturgische muziek en Arabische en mediterrane populaire muziek. European Art, populaire westerse muziek en zeker Amerikaanse jazz en blues zijn de overige fundamenten waarop zijn muziek drijft.

Met trompettist Avishai Cohen, tenorsaxofonist Joel Frahm, pianist Yonathan Avishai en drummer Daniel Freeman worden, vol euforische energie, tijdloze melodieën over het voetlicht gebracht. Het groepssamenspel is er een van grote gebaren en de schoonheid van de aangebrachte solo's en nuances is glashelder. De vrolijke bounce bij aanvang van de titeltrack 'New Song' contrasteert met de flikkerende zielensmart van 'Ballad For A Friend', dat als toegift wordt gespeeld. De assimilatie van eindeloze kleuren en ritmes mist zijn uitwerking niet. Dat valt af te leiden uit de vreugdevolle combinaties van de muziek waarin Afro-Amerikaanse grooves gekoppeld zijn aan de frasering van melodieën uit het Midden-Oosten. Dit blijkt eens te meer uit Avitals klassieker 'Song For Peace', afkomstig van het album 'Suite Of The East'. Bedwelmende, hypnotiserende melodieën en kloppende, ritmische patronen, voorzien van een intens samen- en tegenspel van Frahm en Cohen, delen het vreugdevol en aanstekelijk optimisme dat de groep wil uitdragen.

Tijdens het optreden maakt Omer Avital er geen geheim van dat hij ook bij solo's zijn contrabas tot in de puntjes beheerst. Opgeleid als klassiek gitarist speelt hij akkoorden over de nek en maakt hij gebruik van gitaartechnieken voor het staccato tokkelen op zijn bas. Met als resultaat een vleugje flamenco, een smoothy blues, hoopvolle oosterse lyriek of baslijnen uit het pure jazzjargon. 'Sabah El-Kheir (Good Morning)' brengt een boeiend zangerig openingsduet tussen Avital en Cohen. Ook dit uitgesponnen stuk laat net als 'Song For Peace' vele stijlen en echo's uit het verleden doorklinken, waaronder fragmenten van Herbie Hancocks Headhunters klassieker 'Chameleon'. Joel Frahm soleert ronduit zonnig en avontuurlijk met een ontegenzeggelijk warm bluesgevoel. Terwijl Avishai Cohen het stuk laat exploderen tot een groteske swing, met afwisselend korte en vloeiende trompetaanslagen. Het wordt alleen zwaar en onheilspellend in 'The Abutbuls'. De compositie, opgedragen aan zijn vader, laat expliciet klezmer toe en wordt zeer feestelijk tot een einde geleid.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 7.6.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.