Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Eigenzinnig en ondernemend, extatisch en kleurrijk

Sun Rooms & Sun Rooms Extended, woensdag 21 mei 2014, Bimhuis, Amsterdam

De vooravond van de honderdste verjaardag van Sun Ra (22 mei 1914 – 30 mei 1994) wordt in het Bimhuis gevierd met een interactie tussen musici uit Chicago en Amsterdam. Deze internationale is ook een klein voorproefje van het 40-jarige Bimhuis-jubileum in het najaar *, aldus de toelichting, al is het verband tussen dit concert en dat naderende heugelijke feit niet direct duidelijk.

Het trio Sun Rooms uit Chicago speelt de eerste set. Het is de moeite waard dat vibrafonist Jason Adasiewicz wederom de ruimte krijgt om zijn muziek breed uit te meten als leider, begeleider en solist. Na de pauze wordt het trio verlengd met Eric Boeren op cornet, Michael Moore op altsax en Joost Buis op trombone, tot een mix van avant-garde en improvisatie. Sun Rooms Extended vormt een boeiende variant op het trio.

Vanaf 2008 was Adasiewicz met regelmaat te bewonderen in het Bimhuis en het is altijd een feest om hem te zien optreden. De manier waarop hij de vibrafoon bespeelt, is volstrekt uniek en blijft verbazen. Zijn bewegingstheater is slechts een middel om zijn muzikale ideeën te verwezenlijken. Toch is zijn fenomenale choreografie een lust voor het oog en maakt hij met de lichaamstaal van een dronken koorddanser veel zichtbaar van wat er is zijn brein moet omgaan. Zijn motoriek is een onderdeel van het recept dat hem als kunstenaar voedt en dat een voortdurende confrontatie aangaat met het statische metalen stelsel van frame en buizen. De vibrafoon kent weinig comfort. Adasiewicz is een antiheld in woest gevecht met de materie (vrij naar Karel Appel).

De inbreng van Adasiewicz is bepalend tijdens het hele concert, waar hij zijn houtskoolschetsen slordig explorerend overheen legt in schrille frases, felle ritmische accenten en syncopen. Echo en resonantie vormen een ondoordringbaar tapijt van lyrisch drama. Motiefjes lijken soms op ongrijpbare dromen uit een machinerie van Jean Tinguely. Eenvoudige wijsjes doen soms denken aan een steeldrum.

In de triobezetting van Sun Rooms is ditmaal bassist Ingebrigt Håker Flaten vertegenwoordigd. De sterk fysieke manier waarop hij de contrabas bespeelt, leidt evenzeer tot verbijstering. Met zijn instrument doet hij alles wat hem op het conservatorium nooit werd aangeleerd. Hij etaleert spectaculaire pluktechnieken en creëert onwaarschijnlijke geluidseffecten met zijn soms tollende vingers. Tonen assimileren of verbrokkelen totaal. Ook zijn gestreken tremolo's grenzen aan geniale waanzin. Mike Reed blijft dicht bij zichzelf en drumt strak en gortdroog. Deze benadering staat in mooi contrast met zijn hyperenergieke collega's.

In de tweede set ligt de nadruk op werk van Sun Ra. Adasiewicz licht toe dat er de laatste jaren veel onderzoek is gedaan in de archieven van Ra in Chicago. Onder leiding van The John Corbett and Jim Dempsey Art Gallery heeft dat diverse nieuwe vondsten opgeleverd, in geluid en beeld. Nieuw materiaal dat alsnog is gepubliceerd en nu ook wordt uitgevoerd.

Met toevoeging van de blazers wordt de muziek meer gelaagd. De improvisaties worden abstracter, tunes verdampen en er ontstaan steeds nieuwe uitgangspunten. A capella ontstaan schurende tonen, schrille boventonen en clusters van spannende samenklanken, als in een multitonaal systeem. De instrumenten komen in hun totale spectrum aan bod. Eric Boeren produceert achteloos bruggetjes van razendsnelle frases. In dat opzicht het vermelden waard is het initiatief dat Boeren een paar jaar geleden nam om de Nederlandse en Amerikaanse improvisatiescene hechter met elkaar te verbinden.

Een subtiel element is dat de meeste gespeelde stukken in het niets verdwijnen en plotseling worden beëindigd. Een stijlelement dat wonderwel mooi aansluit op de energieke muziek.

* Om dit jubileum te vieren zal een reeks aan speciale activiteiten tijdens het gehele seizoen 2014-2015 plaatsvinden. Het kick-off weekend vindt plaats van 1 tot en met 4 oktober in het Bimhuis.

Labels:

(Unknown, 6.6.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.