Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Vlamingen laten zelfs stoomwals singen

Flat Earth Society, woensdag 23 april 2014, Axesjazzpower, Natlab, Eindhoven

Met vijftien leden is de Belgische Flat Earth Society een flinke band. Maar het leek de groep een aardig idee om ook gitarist Mauro Pawlowski, bekend van dEUS, er eens bij te vragen. En zo stond er een aanzienlijk ensemble hun noten richting het publiek in het Eindhovense Natlab te blazen. De energie waarmee ze dat deden, was overrompelend.

Onder het motto 'Terms of Embarrassment' hadden ze wat nummers van Frank Zappa afgestoft en opgepompt. Die hadden ze aangevuld met veel eigen werk. Alles strak gespeeld, alsof ze een muzikaal mechaniek waren, maar dan wel een waar steeds onder hoge druk wolken stoom aan ontsnapten.

De kracht van de tien blazers kwam tot volle bloei door een krankzinnig goede timing en inventieve arrangementen. Niet alleen werd aan die voorwaarden voldaan, maar als bonus beschikten ze in Pierre Vervloesem over een gitarist die met stekelige en dwarse solo's nog helemaal in de punk geworteld bleek. Met drummer Teun Verbruggen als onvermoeibare roerganger en machinist serveerden ze het publiek een dollemansrit langs allerhande stijlen, van dampende bigband tot zoetmelige chansons, waarmee ze een stoomwals nog aan het swingen hadden kunnen krijgen.

Maar het absolute toppunt waren hun Zappa-covers. Zo haalden ze 'Take Your Clothes Off' uit diens eerste periode door een sterk vertraagde jazzmangel met de band als een dansorkest, met de wiegende kalmte van een karavaan kamelen. Na een heuse potpourri met flarden Zappa, soms nog geen vijf seconden lang, bekroonden ze de hommage met een overstuurde versie van 'City Of Tiny Lites', geïnspireerd blaaswerk, tegen elkaar in jagende gitaren, en Pawlowski als crooner.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(René van Peer, 14.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.