Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Spectaculair vulkanisme

Marius Neset Quartet, vrijdag 2 mei 2014, Paradox, Tilburg

Marius Neset heeft al indruk achtergelaten op het North Sea Jazz van 2012, maar het optreden van zijn kwartet in Paradox is met een woord verbijsterend. 'De meest getalenteerde Noorse saxofonist sinds Jan Garbarek', volgens Dagbladet. De krant The Guardian bejubelt zijn compositietalent in meerdere vijfsterrenrecensies. De huidige generatie Scandinavische improvisators zijn hot. Ze verrassen collectief door hun eclectische Nordic Sound, van Nils Petter Molvear tot Arve Henriksen en van Trygve Seim tot Christian Wallumrød. De gemeenschappelijke noemer is weliswaar onorthodoxe muziek, maar Marius Neset tapt in zijn muzikale benadering uit een heel ander vaatje. Bij deze Noor, slechts 29 jaar oud, geen ingetogen, weidse, muzikale bespiegelingen, maar een exposé van spectaculair vulkanisme. Sporadisch ondergedompeld in Noors smeltwater.

Neset heeft inmiddels drie platen uitgebracht, 'Golden Xplosion', het gelauwerde 'Birds' en het recentelijk uitgekomen 'Lion'. Op de laatste plaat werkt hij samen met het Trondheim Jazz Orchestra. De première van dit ongebruikelijk breed spectrum aan klankkleuren is op zaterdag 12 juli, op het North Sea Jazz, te beluisteren. De gespeelde stukken in Paradox zijn óf niet eerder opgenomen óf afkomstig van Nesets eerste twee albums. De door de leider zelf geschreven composities zijn hoogwaardig en klinken natuurlijk en spontaan, omdat ze gebaseerd zijn op Nesets improvisaties. Dankzij de onmetelijke rijkdom aan noten en de complexiteit van de melodie is het muzikale eindresultaat een raadsel van ruimtelijkheid en transparantie. Het is een avontuur om voor de eerste keer een optreden van de sopraan- en tenorsaxofonist te ondergaan. Het brengt de luisteraar in een extatische stemming. De twinkeling en sprankeling op de sopraan bij 'Spring Dance' biedt een muzikaal kleurenpalet gelijk aan de omvangrijke classificatie van Linnaeus' plantenrijk. Neset laat de rieten op zijn gortdroge tenor knarsen, tjilpen, fladderen, kakelen en snateren. Hij laat moeiteloos verschillende melodielijnen naast en door elkaar lopen, speelt vliegensvlugge intermezzo's en becommentarieert zichzelf. Kortom: Neset is weerbarstig als de natuur.

Het leggen van paralellen met saxofonisten uit een illuster verleden of het herdefiniëren van het saxofoonspel zijn voor de hand liggende valkuilen en nu nog niet opportuun. Hiervoor moet zijn repertoire en status nog verder evolueren. Dit neemt niet weg dat de verbazingwekkende techniek en fysieke controle fenomenaal zijn. Ze zijn volledig dienstbaar aan de creatieve uiting. Sporadisch zoekt hij zijn heil aan de zijkant van de zaal om te ravitailleren. De intro's zijn parels en en hebben zonder uitzondering verband met het vervolg. Het rijke arsenaal aan stemmingen en de aangebrachte nuances in klank doet een mens duizelen. Zelfs de romantische mood wordt gezocht en gevonden met een overtreffende trap voorwaarts in de vorm van een mars ('Math Of Mars').

De begeleiding staat op niet mis te verstane wijze haar mannetje ten dienste van de sympathieke saxofonist. Ze bestaat, met uitzondering van de bassist, uit de volledige bezetting van het Scandinavisch/Britse Phronesis en draagt op expressionistische wijze en soms met een vernietigend effect bij aan de atmosfeer. Pianist Ivo Daeme weet solistisch te sprankelen en de ritmesectie is even oorspronkelijk als meedogenloos. Ontroering kan het diepste van de ziel raken en culmineren naar urgente postmoderne swing en free jazz. Maar ook worden nietsontziende duels uitgevochten tussen enerzijds klavier en trompet en anderzijds blazer en drummer. De ontknoping van het optreden is een veldslag op de tenor van een onaardse virtuositeit. Neset laat zijn saxofoon figuurlijk afdalen langs ravijnen, via onoverzichtelijke, risicovolle bochten, inhammen en kreken met duizelingwekkende sprongen de diepte in. Zijn toon is state of the art en zijn articulatie soepel en helder.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 14.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.