Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Flinke dosis powerjazz

Bart Wirtz Sextet ft. Sean Jones, vrijdag 16 mei 2014, Paradox, Tilburg

Wat een power, wat een dynamiek, wat een onverdeeld genoegen om deze band te zien en te horen. Saxofonist Bart Wirtz stapt met een puntgave club muzikanten het podium op en zet een gevarieerd programma neer, dat met termen als (muscular) swing, kracht en harmonie het beste te beschrijven valt. In 2012 zorgde zijn cd 'iDreamer' voor een carrièreboost en won hij de Edison Publieksprijs. Dit concert is een onderdeel van de releasetour van zijn nieuwe cd 'Interview'.

Wirtz wordt gezien als een van de toonaangevende saxofonisten van zijn generatie en behoort inmiddels tot de top in het Nederlandse jazzlandschap. In zijn spel is hij uitbundig met een haast onweerstaanbare groove. Zijn stijl bestrijkt een ruim gebied, van hardbop tot vrije improvisatie, en zijn composities vormen een verbinding tussen diverse muzikale stromingen.

De saxofonist koos in zijn sextet voor een uitzonderlijke bezetting met basklarinet en vibrafoon, welk laatste instrument nét het verschil maakt. Een instrument ook dat we helaas te weinig terugzien op de Nederlandse jazzpodia. Vibrafonist Vincent Houdijk vervulde deze taak dankbaar en vol verve. De basklarinet werd bespeeld door Jan Smit, op zich al een aparte verschijning met een instrument dat bijna net zo groot is als hijzelf. Zijn geluid werd subtiel ingezet. Diepe omfloerste tonen zetten een machtige ondertoon neer en versterkten daarmee het draagvlak van de stukken.

Voor deze cd nodigde Wirtz de wereldberoemde Amerikaanse trompettist Sean Jones uit, onder andere bekend van de Marcus Miller Band. Een imposante man en een grandioze blazer. De klik tussen hem en Wirtz was er duidelijk en zorgde voor muzikaal vuurwerk. De blazers waren sowieso indrukwekkend als geheel, zeer evenwichtig en melodieus. De rondzingende klanken van de vibrafoon en het toetsenwerk van Jasper Soffers vervolmaakten de sfeer in het omvangrijke aanbod van klankkleuren. Bassist Jeroen Vierdag vertrok met zijn baslijnen vanuit een strakke basis, maar accelereerde op momenten weergaloos, in het ritmische hart vergezeld door intensief drumwerk van Joost van Schaik.

Highlight: Smit blaast diepe, hese tonen tot ze langzaam aanzwellend gestalte krijgen. Het publiek is in eerste instantie muisstil, maar begint al snel uit louter enthousiasme te roepen en te fluiten. De kleine gigant laat zich opzwepen en stort zich met hart en ziel in een daverende solo. Jones kijkt vanaf een afstand met grote ogen toe en droogt respectvol met een handdoek het vocht wat uit de enorme klarinet op de grond gedropen is. Dan pakt hij zijn trompet en zet ingetogen in. En ook hij laat zich meeslepen door het uitzinnige publiek. Enfin, uiteindelijk trakteert hij op een flinke dosis powerjazz... Tja, zo kan het gaan in het Tilburgse Paradox. Aanrader!

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Donata van de Ven, 29.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.