Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Carmen Gomes en het verlies

Carmen Gomez Inc., zondag 18 mei 2014, Le Petit Théâtre, Groningen

Als je Carmen Gomes zo ziet staan zingen, haar hoofd voorover gebogen, schuilgaand achter heur haar, zou je wellicht kunnen denken dat haar donkere gemompel niet primair bedoeld is voor je trommelvliezen, maar des te meer voor je vel, voor al die 20.000 cm2. Een aantrekkelijke, met erotiek beklede gedachte – doch niets is minder waar. Dat haar teksten er bijna onverstaanbaar uitkomen heeft niets te maken met haar stijl, maar alles met de geluidsversterking, die slechts het lagere deel van haar spectrum weergeeft.

Dat neemt niet weg dat er achter haar teksten een andere persoonlijke werkelijkheid schuil lijkt te gaan. 'Thousand Shades Of Blue' is geïnspireerd door de Atlantische Oceaan voor de kust van Portugal, haar tweede vaderland. Maar die rijkgeschakeerde golvenpracht herinnert haar aan een kennelijk verloren liefde. Ook 'As I Do', over haar gevecht tegen de nicotine, refereert aan een groter vaarwel. Overigens heeft de tabak haar stem mede gevormd, zo lijkt het.

Die saudade doordenkt haar oeuvre. Slechts een enkele keer ('Oleo') gaat het tempo omhoog en bespeuren we iets van uitbundige levensvreugde. Maar haar vermogen tot mesmerisme overheerst in haar recital. In 'I Got A Man' heeft ze niets van doen met Ray Charles, noch met de Raelettes – eerder met de schola cantorum van haar parochiekerk.

Goed dat gitarist Folker Tettero de ruimte kreeg in een aantal nummers met schril, dissonant werk tegengas te geven. Wat niet verhinderde dat de aanwezigen Le Petit Théâtre verlieten met hun gedachten bij al die eigen verloren geliefden.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Meer horen en zien?
Klik hier voor een videoimpressie van dit concert.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.