Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Betrouwbaar vangnet voor überbopper

Gerlo Hesselink Quartet, dinsdag 22 april 2014, De Smederij, Groningen

Thuisblijvers hebben, zoals we allemaal weten, per definitie ongelijk, maar deze dinsdag hadden ze wel heel massaal ongelijk. Was er in Groningen die dag een nieuwe, sensationele app onthuld? Was er een omineuze tweet gesignaleerd, die de burgers aan huis gekluisterd hield? We zullen het wellicht nooit weten, maar zo kwam het dus dat uw recensent lekker op zijn gemakkie breeduit naar de verrichtingen van pianist Dirk Balthaus kon luisteren, niet gehinderd door andere bierdrinkers of meisjesfluisteraars. Een luxe positie, zeker, maar geen overbodige. Want die Balthaus heeft wat in huis. Zo intens kom je ze zelden tegen. Binnen het gangbare bebopidioom neemt hij alle vrijheid. Daarbij bleef hij sterk in 'cellen' denken: zijn improvisaties kon je opdelen in afgebakende stukjes met afzonderlijke grooves.

Datzelfde structuralisme kenmerkte de hele ritmesectie. Ook bassist Johan Plomp liet veel lucht in zijn werk toe en liet tegelijkertijd merken dat hij ook een ander leven heeft als componist en arrangeur. Zijn 'Huisje Op De Hei' klonk als een jaren zestig-funkjazzhymne, heel open en swingend.

Een drummer die niet in structuren denkt is geen knip voor zijn neus waard – welnu, Henk Zomer heeft alle knippen keurig op een rijtje. Zodoende functioneerde het ritmedrietal als een betrouwbaar vangnet, om niet te zeggen een comfortabel nestje, voor saxofonist Gerlo Hesselink. Die kon dat best gebruiken: zijn neiging tot ADHD stak hij niet onder stoelen of banken. Hesselink is een überbopper, die pas in een ballad als 'Little Big Man' echt ging glanzen en schitteren. Die compositie was dan ook opgedragen aan de in 2012 overleden saxofonist Willy van Diepen, Hesselinks sectiemaatje in tal van Overijsselse bigbands.

Ook op altfluit tapte de Zwollenaar uit een ander vaatje. Het omfloerste geluid van dat instrument voerde je als vanzelf mee naar verre dreven. In casu 'Serengeti', de eindeloze vlakten van de Maasai en de titel van dit nummer. Waar dus ruimschoots voldoende ruimte was voor al die afwezige luisteraars.

Labels:

(Eddy Determeyer, 3.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.