Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Aanstekelijke groovy jazz

Krupa & The Genes, vrijdag 9 mei 2014, Bimhuis, Amsterdam

Een nieuwe band – twee drummers, twee gitaristen, twee saxofonisten en de funkende Amerikaanse bassist Sean Fasciani – met een 'oude naam', Krupa & The Genes, presenteerde zich op 9 mei jongstleden in het Bimhuis in Amsterdam. Gene Krupa is één van de meest bekende drummers uit het swingtijdperk en was een topattractie in de bigband van Benny Goodman. Tot hier is dan de oude naam verklaard en daar blijft het dan ook bij, want de muziek van de deze groep is overduidelijk zeer actueel.

Twee Nederlandse topdrummers, Joost Patocka en Stefan Kruger, zijn de oprichters van deze gloednieuwe formatie. Hun medemusici zijn de gitaristen Anton Goudsmit en Raphael Vanoli, de saxofonisten Maarten Hogehuis en Jasper Blom en de eerder genoemde bassist Fasciani. Al deze muzikanten komen uit spraakmakende bands als The Ploctones, Zuco 103, Knalpot en New Cool Collective.

De première van het septet sloeg in als een bom. Dat belooft nog wat voor de komende jaren. Inclusief alle nu-jazz elementen – funk, soul, r&b, disco, acid jazz, electro jazz, free jazz – gaf de band een overweldigend, enthousiast en vitaal gespeeld concert. Hippe, groovy composities gelardeerd met smaakvolle soundscapes van Vanoli werden door de saxofonisten staccato accuraat geblazen en ondersteund door de twee groovy drummers en de stuwende gitaarakkoorden van Anton Goudsmit.

De meest opvallende solobijdragen kwamen van de pittig funky spelende altist Hogenhuis en de extravert 'Charlie Parker–maar-dan-nog-een-graadje-beter–op-gitaar' solerende Anton Goudsmit. Ook het solowerk van de overige bandleden was van navenant hoog niveau. Krupa & The Genes spelen een hedendaagse, groovy, aanstekelijke soort jazz, die ongetwijfeld zal aanslaan bij een groot en nieuw jong publiek. Zowel op jazz- als poppodia en op jazzfestivals - denk aan de talloze zomerfestivals - zal de band een hit zijn.

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 22.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.