Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Aanstekelijk collectief

Snarky Puppy, vrijdag 16 mei 2014, Paradiso, Amsterdam

Het uit Brooklyn, New York afkomstige Snarky Puppy is bezig aan een gestage opmars in Nederland. Wie een concert van dit collectief heeft meegemaakt kan beamen waarom. De groep is hot! Deze gasten overdonderen met hun vernieuwende muziek en ontembare enthousiasme. In een energieke mix van jazz, funk, rock, afrobeat en pop wordt geschakeld tussen bravoure en diepgang. Hun optreden in Paradiso is booming, kleurrijk en intrigerend. Gastoptredens zijn er deze avond van Leo Janssen op tenorsax en Vincent Veneman op trombone, beiden van het Metropole Orkest en de percussionisten Steven Brezet (van KOFFIE) en de Braziliaans-Nederlandse Julio Pimentel.

De onvermijdelijke doorbraak van Snarky Puppy begint in 2012 in de VS, met de release van het album 'Ground Up'. In 2013 volgt 'Family Dinner Volume One', waarvoor de groep een Grammy Award ontvangt. In Nederland is het ook snel gegaan met hun bekendheid. Een geluidstechnicus van Radio 6 kreeg de Amerikanen in het vizier. In maart 2013 speelde de groep in een volledig uitverkochte North Sea Jazz Club. In de zomer op het gelijknamige festival. Inmiddels heeft de groep een bijzondere relatie met Nederland. In het najaar van 2013 vond een uniek project plaats. In samenwerking met Colin Benders werd in de Kytopia Studio's in Utrecht het live cd/dvd-album 'We Like It Here' opgenomen, dat in februari van dit jaar verscheen. In april stond alweer een nieuw samenwerkingsverband op de agenda. In het Energiehuis in Dordrecht werd met het Metropole Orkest een live cd/dvd-registratie gemaakt, die in het najaar wordt uitgebracht. Bij deze crowdfunding events zorgt het publiek voor inkomsten en inspirerende feedback.

De kern van Snarky Puppy bestaat uit ongeveer tien man, die elkaar kennen van de Universiteit van North Texas. De band is uitgegroeid tot een collectief, 'The Fam', van ruim 30 man en is nu in New York gevestigd. Naast muziek maken zijn ze actief als productieteam en sessieband voor andere artiesten. Verder geven ze lessen en workshops aan leerlingen en studenten. Een aantal bandleden speelden eerder samen met Snoop Dogg, Erykah Badu, Prince, Chaka Khan, Marcus Miller en Terence Blanchard.

Initiatiefnemer en drijvende kracht achter dit grootse project is bandleider, bassist, componist en arrangeur Michael League. Na jaren van experimenteren heeft de groep een unieke werkwijze gecreëerd. In een democratisch proces wordt steeds gezocht naar een creatieve balans. De meeste nummers worden geschreven door League. In steeds wisselende bezettingen worden ideeën uitgewerkt. Vooral door veel te spelen en bij te schaven wordt snel, intuïtief en vooral ook intensief samengewerkt. Heel veel live optreden is het belangrijkste doel. Dat is ook precies wat het publiek wil. Dvd's en filmpjes op YouTube bleken uiteindelijk de beste strategie te zijn voor de definitieve doorbraak van de band.

Het concert in Paradiso ontwikkelt zich in hoog tempo. Na een intieme ballad als intro gaat de band los is in voornamelijk energiek swingende stukken. De kwaliteiten van de band komen in alle facetten aan bod. De muziek klinkt losjes en is erg toegankelijk. Gelijktijdig ervaar je een gesmeerde machinerie en hoor je geavanceerde arrangementen. De combinatie van een spatzuivere blazerssectie, percussie, twee toetsenisten, die bijna alles doen wat mogelijk is met elektronica, en een ritmesectie van gitaar, bas en drums creëert een virtuoos spektakel. Er zijn boeiende lange solo's en een enkel duel, van zo ongeveer alle bandleden en gasten. Opvallend zijn de elektronische effecten die extra dimensies geven aan de klank van de blazers.

Snarky Puppy drijft op een ongekende inzet en een verfrissende aanpak en maakt ook zeer dansbare muziek. Deze jongens houden van een feestje en bieden bovendien een vrolijk kijkspektakel. De groep wordt met van alles vergeleken, maar is toch vooral heel erg zichzelf.

Klik hier voor foto's van dit concert door Joke Schot.

Labels:

(Unknown, 30.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.