Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Randal Corsen - 'Symbiosis' (Challenge, 2013)

Opname: 7 & 8 augustus 2012

Corsen is met Izaline Callister ongetwijfeld de belangrijkste Curaçaose jazzmusicus die in Nederland acief is en tevens de tradities van het eiland uitdraagt. Het heeft vijf jaar geduurd sinds zijn laatste album, 'Dulsura Di Korsou', mede door zijn werk aan de opera 'Katibu Di Shon'. Als musicoloog heeft Corsen altijd veel aandacht gehad voor de muziekgeschiednis van zijn land en hij beschouwt zich dan ook in de eerste plaats als componist. Dat neemt niet weg dat Corsen als pianist zeker ook interessant is. Zijn grote virtuositeit in de verschillende latingenres doet hem neigen naar het gebruik van veel noten, die - hoe mooi gedoseerd ook - soms te veel van het goede lijken. Zijn achtergrond als Chopin-interpreet doet zich dan ongetwijfeld gelden. Daar staat een jaloersmakende souplesse tegenover, die hier ook nog eens mooi ritmisch gedragen wordt door drummer Mark Schilders en percussionist Vernon Chatlein. Basgitarist met een vette klank is Glenn Gaddum Jr die de boel ook, voor zover mogelijk, ontspannen houdt.

Zoals je zou verwachten, zijn alle acht composities van Corsen en ze zijn in de uitvoering nogal aan de breedsprakigere kant. Antilliaanse elementen zijn slechts af en toe te herkennen. Het titelstuk is een licht funky stuk met mooie harmonieën die latinaccenten krijgen en heeft een onverwacht einde. 'The Best Is Yet to Come' laat ondanks het vrij hoge tempo Corsen van een lyrische kant horen en herbergt mooi opgebouwde solo's van Gaddum en Schilders. Ik neem aan dat het harmonisch interessant verlopende thema van 'For Christine & Michele' opgedragen is aan Corsens jonge dochters. Het ontspannen solowerk hier verraadt Corsens klassieke achtergrond. Een stuk hectischer is het wat onrustige 'Prove It!', dat vooral door het elegante basgitaarwerk aantrekkelijk wordt.

In 'Homecoming' laat Corsen de ritmische teugels enigszins vieren, maar de spanning wordt er ingehouden met harmonische spitsvondigheden. 'Dear Friend' is aanstekelijk door de vermenging van verschillende ritmische genres, die tegelijk polyritmiek suggereren. 'Triángulo' is qua vorm de meest intrigerende compositie van het album. Dat komt door het ambigue karakter van het stuk. 'Baranka' is vooral aantrekkelijk door de plagerige ritmische Antilliaanse patronen waarin de slagwerkers goed voor de dag komen. De cd is door het soms hyperactief aandoende pianospel van Corsen zeker niet iets voor wie iets rustgevends wil horen. Wie echter van helder, virtuoos pianospel en evenwichtig uitgewerkte ritmes houdt, moet 'Symbiosis' maar eens opzetten.

Meer horen?
Klik
hier om van dit album de track 'Prove It!' te beluisteren.

Labels:

(Ken Vos, 8.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.