Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Nels Cline Singers – 'Macroscope' (Mack Avenue, 2014)

Opname: januari 2013

Nels Cline staat bekend om zijn innovatief en veelzijdig gitaarspel. Om muzikale ideeën zit Cline ook niet verlegen, wat blijkt uit de nieuwste cd van zijn instrumentale trioproject Nels Cline Singers.

'Macroscope' bestaat uit een aantal verschillende sessies met en zonder gastmuzikanten. De nummers zonder gastmuzikanten zijn bekend terrein voor wie eerdere cd's van het trio kent: sterke melodieuze stukken worden afgewisseld met jazzachtige rock, waarbij Cline zich uitleeft op allerhande effectpedalen, zoals in het sterke 'Canales’ Cabeza'. Leuk, maar ze voegen niet veel toe aan de rest van het oeuvre.

Een ander verhaal vormen de stukken met gastmuzikanten, waar de zaken pas echt interessant worden. Om te beginnen zijn er twee stukken met (voor het eerst op een Nels Cline Singers album) woordeloze zang van Cline zelf, waarmee meteen de belangrijkste nieuwe inspiratiebron op 'Macroscope' zich aandient, namelijk Braziliaanse muziek. Behalve zang is er de Braziliaanse percussionist Cyro Baptista (onder andere bekend van werk met John Zorn), die ook meedoet op het langste en beste stuk van de cd, 'Seven Zed Heaven', waarin meerdere muzikale genres succesvol gecombineerd worden.

Als geheel hinkelt 'Macroscope' echter op twee gedachten: Cline cum suis kiezen vooral voor textuur in plaats van te vertrouwen op hun excellente improvisatietalenten. Het levert een prachtig klinkende cd op, maar er had meer ingezeten als er wat meer tijd was geweest voor groepsimprovisaties – een voorbeeld is het fragmentarische slotstuk 'Sascha’s Book Of Frogs', dat nauwelijks uitgewerkt is. Hetzelfde geldt voor een improvisatie met harpiste Zeena Parkins. Wellicht dat de tournee met Cyro Baptista als gastmuzikant de improvisatietalenten van het trio wat meer aanspreekt en een vlammende live-cd oplevert.

Meer horen?
Klik
hier om uitgebreide geluidsfragmenten van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eric van Rees, 17.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.