Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Michael Fischer-Marco Baggiani - 'bAgg*fisH' (Freetone/TryTone, 2013)

Opname: juni 2010

Deze cd kan ook at random beluisterd worden, staat er voor alle zekerheid op het hoesje. Dat is significant: het geeft aan dat de muziek zelf eveneens toevalselementen bevat. Ook het blazen van saxofonist Michael Fischer ('The Steam'; 'The Engine') lijkt uit willekeurige noten opgetrokken. Nu gebruikt hij hier een elektronische techniek die hij 'feedback_sax' noemt en die kennelijk eveneens aleatorische elementen herbergt. Het resulterend geluid is volledig losgeweekt van de traditionele saxofoonsound en lijkt eerder afkomstig van een vervormde elektrische gitaar.

Fischer hanteert in vier stukken ook de gangbare akoestische tenorsax en het is opmerkelijk dat er hier, in tegenstelling tot de rest van het album, wel een begin van melodievorming optreedt. (Inderdaad, we hebben hier te maken met natuurkundige verschijnselen.) In de compositie 'Bagg*Fish’s Home Base 3' ontwaren we zelfs een citaat – van het nummer 'The Inch Worm'. Maar het citaat duurt zó kort – verder dan 'The' komen de muzikanten in feite niet.

Is ook dit duo live te prefereren? Op basis van nummers als 'The Fire', 'Braze' en 'Confer' ben ik geneigd "inderdaad" te zeggen: je zou het eigenlijk moeten zien. Want Fischer en slagwerker Marco Baggiani kunnen met de energie van een ijszeilboot over de witblauwe vlakten scheren. In de elektronische composities ('The Fire', met name) wordt zelfs de 'Wolfman' aanbeden, het magnum opus dat toetsenspeler Bob James in 1965 concipieerde – en waarvan hij sindsdien alleen nog maar droomt, soms.

De energiedrank wordt in vijf nummers ingeruild voor een zachte cognac, wanneer Fischer de viool ter hand neemt en Baggiani zich bepaalt tot klein ritsel- en prutswerk. Ook al daar het metrum hier volledig overboord is gezet, resulteert dat in een compleet andere geluidstaal. Minder spannend, misschien, eerder meer beschouwend, intiemer.

Meer horen?
Klik
hier om de volgende tracks van dit album te beluisteren: 'The Fire', 'The Mine', 'The Steam', 'The Engine', 'The Wings', 'The Ship' en 'The Passage'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 14.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.