Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Medeski, Martin & Wood + Nels Cline - 'Woodstock Sessions Vol. 2' (Woodstock Sessions, 2014)

Opname: augustus 2013

Dit album is vooral een staalkaart van de improvisatietalenten van deze befaamde Amerikaanse jamband. Net zoals bij de Noorse band Supersilent gebruikelijk is, ging het trio onvoorbereid de studio in en speelde ter plekke een set geïmproviseerde muziek, waarvan de hoogtepunten op deze staan. Gastmuzikant Nels Cline komt (net als het trio zelf) live het beste tot zijn recht, wat de keuze voor een live-cd verklaart.

Wat opvalt is het volume van de band: nog nooit eerder hoorde ik Medeski, Martin en Wood zo hard tekeergaan als hier. Meteen vanaf opener 'Bonjour Beze' (met in de hoofdrol de funky elektrische bas van Chris Wood) is het raak en gaat de band er vol tegenaan. Dat de band ervaren is met improviseren blijkt wel uit het gemak waarbij een stuk vanuit het niets wordt opgebouwd en collectief wordt afgesloten. Opvallend hoe op gepaste momenten gas wordt teruggenomen en hoe gemakkelijk er ruimte wordt gecreëerd voor solo's.

Verder valt op hoe gretig toetsenist John Medeski antwoordt op de atonale soundscapes die Nels Cline uit zijn gitaar tovert, totdat de groove de muzikanten opslokt. De Jimi Hendrix-achtige gitaarsolo van Cline in 'Looters' past perfect bij de vette Hammondsound van Medeski, waarmee eens te meer duidelijk wordt dat 'Woodstock Sessions Vol. 2' één groot luisterfeest is en collectieve improvisatie biedt op het scherpst van de snede.

Meer horen?
Klik
hier voor een pagina waar je de track 'Jade' van dit album kunt beluisteren.

Labels:

(Eric van Rees, 29.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.