Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Kapok - 'Kapok' (Buzz, 2014)

Opname: 10 & 28 april 2013

Hoornist Morris Kliphuis is ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke Nederlandse jazztalenten van de laatste jaren. Zijn groep Kapok heeft een eigen geluid; hoewel het een trio is, klinkt het door de slimme arrangementjes uitgesproken orkestraal.

Kliphuis zelf lijkt nog niet echt zijn draai te hebben gevonden. In de meeste nummers leunt de sound van zijn hoorn nog tegen die van een ventieltrombone. Hij bezit het coloriet, noch de ongelooflijke lenigheid van respectievelijk John Graas en Julius Watkins, zijn grote voorgangers. Dat soort zaken moet nog komen. Nochtans kun je vaststellen dat hij zuiver speelt en zeker ideeën heeft wat betreft de organisatie van zijn groep. Ook weet hij met simpele middelen – wat galm hier, wat vervorming daar – de aandacht vast te ouden.

Het geluid van de (jacht)hoorn, zoals we dat kennen van symfonisch werk uit de Romantiek, of van 'Til Eulenspiegels Lustige Streiche' van Richard Strauss, komt voorbij in 'Earthbound', een gezamenlijke compositie van het trio. Hier klinkt het instrument puur en zuiver, glanzend als glad fluweel. Een van de meest geslaagde stukken is 'Abraxas', dat met een klaroenmotief opent en waarin de hoorn effectief contrasteert met de trashy gitaar van Timon Koomen. De sopraansaxofoons van Mete Erker en Floris van der Vlugt leveren hier bescheiden bijdragen.

Meer horen?
Klik
hier om van dit album de track 'Day Of The Tentacle' te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.