Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
John Coltrane - 'Giant Steps' (T2 Entertainment, 2014)

Opname: 1956-1959

Dat John Coltrane een saxofonist was met een eigenzinnig, breed en zwaar en messcherp geluid én een onuitputtelijk reservoir aan ideeën was midden-jaren vijftig reeds bekend bij insiders en medemuzikanten. Zijn barokke sound was bij achtereenvolgens Dizzy Gillespie, Johnny Hodges en Miles Davis al opgevallen.

Deze 10-cd box bevat vijftien albums onder eigen naam en als sideman bij derden uit de periode 1956-1959. De tijd dat hij uitgroeide tot de wellicht meest invloedrijke tenorist van zijn generatie – en daarna. Het betreft overigens slechts een selectie: Coltrane was uitzonderlijk productief.

Zijn eerste eigen album, uit 1957, simpelweg 'Coltrane' genaamd, zou je als een beginselverklaring kunnen opvatten. Het bevat de ballad 'Violets For Your Furs', ooit door Frank Sinatra tot monument van de romantiek verheven. Hier krijgt het de Trane-touch, waarmee het de blauwdruk is geworden van al die fantastische ballads die nog zouden volgen. Relevanter nog is het openingsstuk 'Bakai', dat Coltranes hang naar exotica belichaamt. Drie maanden later nam hij 'John Coltrane With The Red Garland Trio' op, eveneens voor Prestige. In 'Soft Lights And Sweet Music' speelt hij een razende solo, die preludeert op zijn latere halsbrekende exercities die geen einde kenden.

Het overzicht eindigt met het glorieuze album 'Giant Steps'. Pianist Cedar Walton kan het maar net bijbenen in het titelnummer, waarin Coltrane in een bezeten solo explodeert. Ook 'Cousin Mary' is uitgegroeid tot een jazzstandard en in 'Mr. P.C.' eist hij alle vrijheid op – zoals hij vanaf dat moment consequent zou doen.

Bij wijze van bonus horen we pianist Mal Waldron op drie albums, waar zijn minimalistische, repeterende aanpak in embryonale staat aanwezig is.

Labels:

(Eddy Determeyer, 10.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.