Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Frank Sinatra - 'Sinatra With Love' (Capitol/EMI, 2014)


Hier hebben we een representatieve doorsnede van het beste wat Frank Sinatra tussen midden-jaren vijftig en midden-jaren zestig opnam, voor Capitol en voor zijn eigen Reprise Records. Toen hij de status van kwetsbaar zingend tieneridool was ontgroeid en tot de beste zanger van het Great American Songbook was uitgegroeid. Van swing naar bossanova, met andere woorden. Later zou zijn werk bedaagde trekjes krijgen, met een overmaat aan strijkers, maar hier swingt het allemaal nog heel behoorlijk.

Dat heeft natuurlijk heel direct te maken met de arrangeurs die voor hem aan het werk waren. Tweederde is van de hand van Nelson Riddle; ook Billy May is vertegenwoordigd. Die laatste schrijft iets minder complex dan Riddle, met diens oog voor de miniemste details en zijn neiging tot rococo. Je kunt hem, Riddle, vaak herkennen aan de rol die de (bas)trombone speelt: Riddle was een voormalige trombonist. De aanpak van Nelson Riddle zou uiteindelijk culmineren in de Wall of Sound-benadering van Phil Spector. Jammer dat die laatste geen smaak had, maar dat terzijde.

Bij Billy May ging het er doorgaans net iets heftiger aan toe. Daarom kan ik me haast niet voorstellen dat Riddle het arrangement van 'The Way You Look Tonight' heeft vervaardigd; de bolle toet van May grijnst ons hier onmiskenbaar toe. En omgekeerd: 'It Had To Be You' zou volgens het inlaytje door May geschreven zijn, maar die hoor ik hier niet terug. De oplossing zou kunnen zijn dat May en Riddle voor elkaar 'geghost' hebben: er was destijds een soort pool van toparrangeurs die elkaar inschakelden wanneer het stapeltje opdrachten te groot werd. Neil Hefti en Quincy Jones hoorden daar ook bij. Uiteraard konden die vaklui in elke gewenste stijl schrijven.

Tja, wat kun je verder nog over Sinatra zeggen? Over zijn stem, die even sterk en gefocust was in gefluisterde lage passages als in de hoogste uithalen? Over zijn vermogen vingerknippend te blijven swingen in de zoveelste take ('Nice ‘n’ Easy')? Over de hyperromantische minnaar die hij was, in de studio net zo goed als in de slaapkamer – als we zijn exen mogen geloven? Dat weten we allemaal immers allang.

Labels:

(Eddy Determeyer, 13.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.