Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Catherine Russell - 'Bring It Back' (Jazz Village, 2014)

Opname: 3-5 juni 2013

Telkens als vocaliste Catherine Russell een nieuwe cd uitbrengt – dit is haar vijfde, in acht jaar tijd – loop ik naar de platenkast om te checken aan wie ze me ook alweer doet denken. Ethel Waters – nah. Ivie Anderson dan – nee, echt niet. Hm, Alberta Hunter – niks daarvan. Ik kan niet anders dan concluderen dat Russell gewoon rechtstreeks uit de jaren dertig is overgebeamd.

Dinah Washington, ja, die hoor je wel in haar uithalen. En uithalen kan Cat. Van alle jazzzangeressen die momenteel de aandacht trekken, is zij degene met de grootste expressie. Zij durft haar strot echt open te trekken. Haar stem is voortreffelijk geolied, haar dictie laat niets te wensen over. Waar haar collegaatjes zich verliezen in overbekende deuntjes en/of wezenloze eigen 'composities', blijft Catherine Russell trouw aan haar roots. Dat is het werk van haar vader, pianist en orkestleider Luis Russell en diens werkgever, trompettist en zanger Louis Armstrong. Dat is het uitgangspunt, van daaruit trekt ze lijnen naar extravagante bluesshouters als Wynonie Harris.

Ze laat zich hier voor het eerst begeleiden door een tienmans bigband en dat gezelschap maakt een scherpere, beter ingespeelde indruk dan de begeleiding op haar vorige album. En wat een teksten! 'Like cold on ice, white on rice/I’ll be with you all the time' (uit 'I’m Sticking With You Baby'). Maar die is dan ook van Rudolph Toombs, de huisdichter van Atlantic Records, die zo ongeveer de helft van Ruth Browns hits schreef.

Meer horen?
Klik
hier om twee tracks van dit album te beluisteren: 'Bring It Back' en 'Lucille'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 21.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.