Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Calefax & Eric Vloeimans - 'On The Spot' (Challenge, 2014)

Opname: 2013

Die jongen eindigt nog eens op een Bachtrompetje, heb ik in het verleden wel eens gemompeld, naar aanleiding van de gestage versobering en vergeestelijking van Eric Vloeimans' spel. En ziet: met het Calefax Rietenkwintet is hij nu voorbij de familie Bach geschoten en in de late renaissance beland. Behalve oorspronkelijk werk, van onder anderen Albert van Veenendaal en Vloeimans zelf, bevat deze cd composities van drie relatief onbekende meesters uit de zeventiende eeuw.

'Almaladdin', het openingsstuk, geeft de toon aan. Het begint bedaard en krijgt wat meer reliëf na de solo van de trompettist, maar behoudt zijn peinzend karakter. 'The Third One (Tirza)' is een eigentijds meerluik (of een drieluik in een spiegelpaleis), waarin melodische lijntjes ogenschijnlijk onafhankelijk van elkaar ontstaan en langs elkaar lopen. De trompet is mooi geïntegreerd in Vloeimans' eigen klassieker 'Summersault'. Zijn solo is smaakvol, puur en bezwerend.

Van Erics trompetgod Miles Davis is 'Blue In Green' – een op zich weinig geaccidenteerde compositie, waarvan bewerker Oliver Boekhoorn de karakteristieke notenvolgorde handhaafde en waarin trompet, altsax (van Raaf Hekkema), basklarinet (Jelte Althuis) en hobo (Boekhoorn) om beurten even lucht komen happen. 'Bradshaw' heeft niets van doen met de geestelijke vader van de 'Jersey Bounce', maar des te meer met een contrapunt dat in een duiventil is nedergedaald.

In 'Mal De Terre' domineert de Armeense doedoek van Boekhoorn (qua geluid ergens tussen klarinet en altsaxofoon). Ook hij klinkt melancholiek en contemplatief. Hier zien we Vloeimans gelijk de Venus van Botticelli uit de schelp van Calefax opstijgen. Helemaal kant en klaar voor de bruiloftsdans in 'Wedding', een stuk van de Syrische klarinettist Kinan Azmeh, dat merkwaardig genoeg als klezmer klinkt en je met zijn hobbelende maatsoorten gegarandeerd op het verkeerde been zet. Kalm aan, jongens, kijk toch uit!

Meer horen?
Klik
hier om geluidsfragmenten van dit album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 15.5.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.