Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Doek Festival #12


Het mooiste festival voor geïmproviseerde muziek van de Lage Landen vindt deze week weer plaats op diverse locaties in Amsterdam. Fietsen, spelletjes voor kinderen en vooral talloze speciaal voor de gelegenheid samengestelde groepen: het zit er allemaal weer in. Opmerkelijk is ook dat het festival, dat vorig jaar al gespreid werd over vijf dagen, deze keer maar liefst zes dagen bij elkaar verzamelde. Morgen wordt in de actieve Zaal 100 het startschot gegeven, terwijl de finale van zondag 4 mei ook op die locatie plaatsvindt. Daartussen valt er ook in OT301, Splendor en het Bimhuis een en ander te beleven, terwijl de intussen legendarische fietstoer ook nog eens langs drie locaties in Noord-Amsterdam voert.

Spil van Doek zijn nog altijd de acht in Amsterdam gebaseerde muzikanten Oscar Jan Hoogland, John Dikeman, Eric Boeren, Wolter Wierbos, Wilbert de Joode, Tobias Delius, Michael Moore en Cor Fuhler, die op die laatste na allemaal ook zullen aantreden. Soms is dat met bekende gezichten die al eerder uitgenodigd werden in Amsterdam, maar een paar keer ook met opmerkelijke muzikale gasten uit het buitenland.

Een van zulke gasten is William Parker, de gelauwerde bassist en een van de sterkhouders van de hedendaagse Amerikaanse (free) jazz. Een virtuoos die decennia geschiedenis in zich draagt, maar ook een eigen nalatenschap heeft opgebouwd dat tot de meest imposante van vandaag behoort. Mooi is dat hij een van zijn vaste bloedbroeders – drumwonder Hamid Drake – mee zal brengen voor een trioconcert met John Dikeman (zaterdag 3 mei in Bimhuis). De dag erna zal Parker ook deel uitmaken van de Real Book Bicycle Tour en op een van de haltes muziek maken met trompettiste Felicity Provan, saxofonisten Mette Rasmussen, John Dikeman en Ada Rave, pianisten Nico Chientaroli en Kaja Draksler (voor deze gelegenheid op Rhodes) en drummer George Hadow.

Een andere opvallende combinatie die dag is het kwartet van Benjamin Herman, Oscar Jan Hoogland, Ernst Glerum en Onno Govaert, terwijl de derde bezetting door Anton Goudsmit geleid wordt. De eerste twee avonden komen trouwens rustig op gang met onder meer het sextet I Hear A Smell en een avond met Eric Boeren als centrale spil, die in duo zal gaan met onder anderen Paul Lovens en Peter Evans. Vanaf donderdag 1 mei barst het programma plots open, met in OT301 onder meer het tot de verbeelding sprekende Sun Seven (Joost Buis, Tobias Delius, Paul Lovens e.a.) en soloconcerten van Peter Evans (trompet) en Eugene Chadbourne (banjo).

Vrijdag wordt ook zo'n dag voor de fijnproevers, want Michael Moore, misschien al de meest lyrische vertegenwoordiger van dOeK, gaat in Splendor een samenwerking aan met het duo Mark Feldman en Sylvie Courvoisier, terwijl de Duitse rietblazer Frank Gratkowski aantreedt met zijn kwartet, bestaande uit trombonist Wolter Wierbos, bassist Dieter Manderscheid en drummer Gerry Hemingway. Het Bimhuis pakt zaterdag uit met grof geschut, met naast het trio Parker, Drake & Dikeman nog twee trio's: jongelingen Jasper Stadhouders en Onno Govaert doen iets met veteraan Wilbert de Joode, terwijl Thurston Moore nog eens herenigd wordt met Andy Moor en Anne-James Chaton.

Dat allemaal in de geest van onafhankelijkheid, samenwerking en creativiteit. Kortom: eenieder met een liefde voor deze muziek, maar ook degenen die graag eens willen ontsnappen aan de vetter gesponsorde evenementen die allemaal uit hetzelfde vaatje tappen, of zij die maar blijven klagen over een gebrek aan waardevolle alternatieven, weten wat te doen.

Klik
hier voor meer informatie over Doek Festival #12.

Dit artikel verscheen eerder op Enola.be

Labels:

(Guy Peters, 28.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.