Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jazztube
Herbie Hancock Quintet - 'Cantaloupe Island'


Vandaag viert Herbie Hancock zijn 74e verjaardag. De pianist is gedurende zijn lange carrière uitgegroeid tot een waar jazzicoon. Zijn rol in het Miles Davis Quintet in de jaren zestig is niet onderschatten, als een van de grondleggers van het post-bop geluid. Hij was ook een belangrijke kracht van de Blue Note-stal; in die jaren speelde hij mee op albums van grootheden als Wayne Shorter, Grant Green, Bobby Hutcherson, Sam Rivers, Donald Byrd, Kenny Dorham, Hank Mobley, Lee Morgan en Freddie Hubbard. Zijn eigen albums 'Empyrean Isles' (1964) en 'Maiden Voyage' (1965) worden gezien als klassiekers.

Als componist piekte Hancock onder meer met 'Cantaloupe Island', een nummer dat hij opnam voor het bovengenoemde album 'Empyrean Isles' met Freddie Hubbard (cornet), Ron Carter (bas) en Tony Williams (drums). Het is sindsdien uitgegroeid tot een jazz standard, niet in de laatste plaats omdat de jazz-rapformatie Us3 het nummer samplede voor hun song 'Cantaloop (Flip Fantasia)'. Dat heeft Hancock vast en zeker geen windeieren gelegd; de cd waar het nummer op stond, 'Hand On The Torch', zou het eerste Blue Note-album worden met een platinum-status in de VS (1 miljoen verkochte exemplaren).

Hancock, Hubbard, Carter en Williams kwamen op 22 februari 1985 nog eenmaal bijeen tijdens een all-star concert in de New Yorkse Town Hall ter gelegenheid van de herlancering van het Blue Note-label. Zij werden op het podium vergezeld door saxofonist Joe Henderson. Daar speelden zij 'Cantaloupe Island' nog eens. We horen een geïnspireerde uitvoering met een kwikzilverachtig spelende Hancock en een branievolle Hubbard die nog on top of his game was, voordat lipproblemen hem ernstig parten zouden gaan spelen.

Klik op de afbeelding hierboven om de video te bekijken.

Labels:

(Maarten van de Ven, 12.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.