Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Vlek op het meest zuidelijke podium van Noord-Brabant

zaterdag 12 april 2014, PlusEtage, Baarle-Nassau

Het meest zuidelijke podium van Noord-Brabant, of het meest noordelijke podium van Antwerpen? Gehuisvest in een oud kloostergebouw in de verenigde enclaves van Baarle neemt PlusEtage sowieso een bijzondere plaats in, waarbij geografische grenzen helemaal irrelevant worden. C'est vachement bien, nous sommes quand même tous des Européens... TC Matic werd onlangs nog maar gecoverd door Stromae, die eigenlijk Paul Van Haver heet en op de keper beschouwd een Zuid-Brabander blijkt te zijn. Maar dit terzijde.

Vlek, een zevenkoppig ensemble, toert dit voorjaar door Noord-Brabants grensgebied met hun Smoking Gun Tour, waarbij ze een vernieuwd repertoire uit de hoge hoed toveren. Complexloos koppelen ze populaire muziek aan serieuzer werk, wat resulteert in een onwaarschijnlijke mix van Charlie Haden's Liberation Music Orchesta, ICP en Frank Zappa. Voor hetzelfde geld zou je Willem Breuker, John Zorn en Charlie Mingus kunnen noemen. Maar de knipoog in hun muziek en de eigenheid van de muzikanten/componisten zorgt voor een Vlekgeluid.

Een aantal titels deed wel heel sterk denken aan albums uit een stripreeks. 'Vlekje In Afrika' klonk als een second line uit New Orleans, 'Vlekje En De Zeven Kristallen Bollen' tolde als een dolgedraaide Kuifje op een attractie in de Efteling en 'Chicken Ticca', waarbij een raga de 21ste eeuw werd ingeprojecteerd, had evengoed 'Vlekje In Delhi' als titel kunnen hebben. In 'Vastenavond' kregen we exotica uit Oeteldonk (de naam van Den Bosch tijdens carnaval) te horen. 'Icebreaker' deed op één of andere manier denken aan de frisse new wave van Gruppo Sportivo.

Bert Palinckx (bas) en Pascal Vermeer (drums) hielden als ritmetandem alles in de juiste baan. Bart Van Dongen zorgde op diverse toetsen voor foute geluidjes. Of juiste geluidjes, het is maar hoe je het bekijkt. Trombonist Hans Sparla en trompettist Jeroen Doomernik maakten deel uit van de knappe blazerssectie, bij wie vooral rietblazer Edward Capel voor het voetlicht trad. De andere sterke figuur bij Vlek was gitarist Jacq Palinckx. Hij deelt met generatiegenoot Marc Ribot de neiging om ongecompliceerd en rauw gitaar te spelen, maar Palinckx heeft zijn wortels in de Brabantse zandgrond en klinkt toch anders.

Vlek op het meest zuidelijk gelegen podium van Nederland... De grens tussen twee landen is dan toch nog onzichtbaar aanwezig, want in België doet hun naam nauwelijks een belletje rinkelen, ondanks het feit dat de musici dichter bij Antwerpen wonen dan Rotterdam. Er zijn nochtans een aantal podia of festivals in België waar hun muziek goed zou vallen.

Deze recensie verscheen eerder op Jazz'Halo.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cedric Craps.

Labels:

(Iwein Van Malderen, 23.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.