Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
I'm here

Avishai Cohen Trio, maandag 31 maart 2014, Bimhuis, Amsterdam

"I'm here", zegt basspeler Avishai Cohen tegen de mensen die hem tijdens het concert op hun mobiele telefoon vereeuwigen. Ja, hij ís er, deze energieke krachtpatser die samenspeelde met Chick Corea, Kurt Rosenwinkel en Alicia Keys. In Amsterdam geeft hij zijn bas de hoofdrol, virtuoos en met gemak, in samenspel met muzikanten die aan hem gewaagd zijn.

Piano, bas en drums geven tegelijk de aftrap. Op krachtige akkoorden klinkt een kleurrijke melodie. De muziek hoeft niet meer geroepen te worden. Ze staat al te wachten. Zo danst 'Interlude' meteen van de ene climax naar de andere. 'Soof', het tweede nummer, begint melodisch. Pianist Nitai Hershkovits speelt bijna romantische, meeslepende akkoorden en drums en bas volgen. Niet voor lang, want Cohen is toe aan een solo met krachtige, snelle ritmes, met tonen die hoog en vrolijk dartelen of deinen als klanken diep in de nacht. Cohen kronkelt zich om zijn bas, omarmt deze, swingt ermee, of tokkelt liefkozend op de snaren. Zo tovert hij zijn geliefde instrument, dat het meestal moet doen met een bijrol, vanzelfsprekend om tot de hoofdrolspeler.

'Seattle' is vooral energiek. Klanken knetteren tussen de wolkenkrabbers heen en weer als pingpongballen. Was in de eerste twee nummers de dynamiek tussen Cohen en Hershkovits het sterkst, nu komt drummer Daniele Dor tot leven. In wisselende ritmes brengt hij zichzelf én het publiek tot extase, waarna het trio weer rustig de tijd neemt om de muziek te laten uitdrijven. Het trio kan ook heel klein en breekbaar spelen, zoals bijvoorbeeld in 'Ballad For An Unborn'. Hierin klinkt door dat de heren zich graag laten inspireren door de klassieken. Bij 'Variations In G Minor' lijkt Bach zelfs te knipogen. Latin en funk, andere voorliefdes van Cohen, zijn te horen in het polyritmische 'Abi'.

Zo speelt het trio meer nummers van de cd's 'Gently Disturbed', 'Aurora' en 'Duende' en ook van enkele oudere cd's. Cohens laatste album, 'Almah', valt buiten de prijzen. De heren improviseren er lustig op los, verrassen elkaar en sluiten moeiteloos bij elkaar aan. En dan de timing: op een passend of onverwacht moment een rust inlassen om daarna exact op de seconde weer met zijn drieën tegelijk te beginnen. Zwitserse horlogemakers kunnen er een voorbeeld aan nemen. De heren vieren een feestje op het podium.

Toch komt onvermijdelijk het moment van de toegift: 'Besame Mucho'. Cohen brengt het solo. Hij houdt het klein en zingt erbij. Wondermooie puntje-op-je-stoel muziek. Voor de volgende twee (!) toegiften voegen drummer en pianist zich bij Cohen en klinkt de inmiddels bekende, energieke sound, bijvoorbeeld in 'Remembering'. Na zo'n avond gaat dat wel lukken. Daar zijn geen foto's voor nodig.

Labels:

(Heleen van Tilburg, 19.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.