Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Huwelijk met hiphop

JazzArt Orchestra & Typhoon, 'Jazz And Beyond', zondag 30 maart 2014, Theater Odeon, Zwolle

De combinatie bigband-hiphop lijkt op het eerste gezicht niet zo voor de hand te liggen – maar van de andere kant: waarom niet? Bigbandswing was in de jaren dertig en veertig immers ook hippe dansmuziek en een beetje gisse draaitafelaar zou prima kunnen scratchen met riffjes van Lionel Hampton of Jimmie Lunceford.

Rolf Delfos heeft met zijn programma 'Jazz And Beyond' aangetoond dat een dergelijk huwelijk kans van slagen heeft. Zijn JazzArt Orchestra, met daaraan gekoppeld het Zwolse woordwonder Typhoon, bracht in Theater Odeon hedendaagse funkjazz waar de raps van Typhoon naadloos inpasten. In Abdullah Ibrahims 'Calypso Minor' bewees Glenn 'Typhoon' de Randamie dat je een ballad ook kunt rappen, zelfs in het Nederlands. Dat hij ook met de wortels van de muziek bezig is, bleek uit 'Rosie', een song uit de Alan Lomax-collectie, waarin herhalingen van tekstfragmenten de poëtische kwaliteiten van het lied versterkten. Tegelijkertijd behield het nummer het karakter van een soort worksong.

Die simpele, maar effectieve vormgeving is Delfos' handelsmerk. Hij begint 'Hemel Valt' als een koraal; het nummer 'Jazz & Beyond' heeft meer een filmische kwaliteit met een hortend ritme. Hier en daar heeft het JazzArt Orchestra wel wat van een hedendaagse, opgefunkte Stan Kenton. Dat was het geval in 'A Funky Christmas Tree' – hoewel het tweede deel hier meer naar Oliver Nelson leek te neigen.

Delfos laat de band lekkere lange lijnen spelen; modieuze, maar weinigzeggende staccato-accenten zijn aan hem niet besteed. Hij haalt de ritmische spanning uit contrasten en scherp getimede frasen. Met plastische gebaren kneedt hij het orkest, zodat alle overgangen en nuances reliëf krijgen. Aan de Zwolse muzikanten was dat wel besteed – het JazzArt is inmiddels aan zijn tiende levensjaar begonnen. De solisten spelen competent en functioneel, maar gitarist Guido Eymann weet in kort bestek een compleet verhaaltje vorm te geven. Een soort heetgebakerd gesprek, daar had het nog het meest van.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Eddy Determeyer, 6.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.