Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Feest der herkenning

Eric Vloeimans' Gatecrash, vrijdag 21 maart 2014, Paradox, Tilburg

Trompettist Eric Vloeimans behoeft nauwelijks introductie. Deze harde werker speelt in velerlei orkesten en bands met de meest uiteenlopende samenstellingen en stijlen. Zijn muziek laat zich niet in één genre vangen. Vandaag, 21 maart 2014, luidt hij de lente in met zijn formatie Gatecrash op het podium van een volledig uitverkocht Paradox in Tilburg. In Gatecrash wordt vrijelijk gebruik gemaakt van elektronica. Dat geeft Vloeimans de mogelijkheid om met zijn trompet een nog breder scala aan sounds te creëren, variërend van fluisterzachte zuchten tot snerpende kreten.

Zo begint het openingsnummer 'Albuquerque' heel rustig en ingetogen met de ijle tonen, die zo herkenbaar zijn van Vloeimans' spel, maar allengs creëert de ritmesectie een stevige groove. Het is mooi om te zien hoe toetsenist Jeroen van Vliet en drummer Jasper van Hulten elkaar in het oog houden en elkaar opzwepen, zoals in het door Van Vliet gecomponeerde 'Mr. GG'.

In het door bassist Gulli Gudmundsson gecomponeerde 'Experience Ultime' doet Vloeimans een stap opzij en kan Gudmundsson, die gewoonlijk altijd bescheiden achter Vloeimans rondsluipt, volop schitteren. In 'Entropie' (ook van de hand van de bassist) horen we funk in een uptempo. Dit is Gatecrash op zijn best, met ketsende discussies tussen de elektronica van Vloeimans en Van Vliet, en met de aandrijvende kracht van Gudmundsson en Van Hulten, welke laatste hierin nog een pittige drumsolo ten beste geeft.

Naast het nieuwe 'Bolero' (een compositie van Vloeimans) en 'Thunderbirds' (Van Hulten), horen we ook nog een aantal wat oudere nummers voorbijkomen, zoals 'Song For Syria' (waarin Vloeimans en Gudmundsson samen een stukje zingen), 'When She Sleeps' en 'Lola'.

De nieuwe cd van Gatecrash is opgenomen tijdens hun Aziatische tournee en is jammer genoeg nog niet uitgekomen, maar het concert was in ieder geval een feest van herkenning.

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Monique van der Lint, 31.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.