Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Elke noot bezield

Duo Céline Rudolph-Rudiger Caruso Krause, zondag 13 april 2014, House of Spice, Groningen

De jazzactiviteiten van het Groninger Petit Théâtre zijn honderd meter opgeschoven, naar het House Of Spice. Ook dat restaurant is met eenvoudige middelen omgetoverd tot een intiem theatertje met zo'n veertig zitplaatsen en een voortreffelijke akoestiek. Een bescheiden mengpaneel heeft een plekje gevonden op een vensterbank en waar de schemerlamp en de pakpapierhouder staan, zitten de muzikanten. Een verschil met Le Petit Théâtre is dat 'podium', 'zaal' en 'bar' thans organisch in elkaar overvloeien.

Zich zacht tokkelend op een duimpiano begeleidend komt Céline Rudolph van achter de bar de zaal in, terwijl ze een Afrikaans lied zingt. Zo is ze griot en koningin ineen. Haar partner Rudiger Caruso Krause schrijdt achter haar aan en beroert daarbij de snaren van zijn solid body. Zoals we allemaal weten klinken er weinig instrumenten zo bescheiden als een solid body-gitaar die niet versterkt is.

Céline Rudolph is niet slechts gezegend met een prachtige, zuivere stem en de gave, elke noot te bezielen, ze kan ook helemaal in haar muziek wegkruipen. Dat toppunt van concentratie bereikt ze in een eigen stuk, dat in een (imaginaire?) Afrikaanse taal en het Frans wordt gezongen. De vocaliste maakt gebruik van live loops, waardoor ze haar eigen achtergrondkoortjes genereert. Ze kan een song ('Norwegian Woods') ook helemaal ontleden en uitwalsen, waarbij ze haar stem zuiver als instrument gebruikt. In Henri Salvadors 'Vingt-Quatre Heures Par Jour Je Pense à Vous' improviseert ze jazzy á la Claude Nougarot. Vanuit de zaal krijgt ze spontaan vocaal weerwerk in 'Bahia'. Wanneer ze 'Silencio Das Estrelas' inzet, gaat onze dichtstbijzijnde ster achter haar spontaan stilletjes stralen.

Kijk, van zo iemand zou ik het wel kunnen hebben, wanneer die me 's avonds op de rand van mijn bedje in slaap zou komen zingen.

Labels:

(Eddy Determeyer, 27.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.