Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Carte Blanche Tom Nieuwenhuijse goed voor avontuurlijke duels

vrijdag 11 april 2014, Paradox, Tilburg

In de reeks Carte Blanches was het vanavond de beurt aan drummer Tom Nieuwenhuijse. Paradox geeft er regelmatig een weg aan jonge muzikanten die de afgelopen jaren zijn opgevallen door hun prestaties op het Tilburgse jazzpodium. Nieuwenhuijse greep de kans met beide handen aan en koos meteen voor zwaargewichten als Anton Goudsmit, Bert van den Brink en Clemens van der Feen.

Nieuwenhuijse tekent voor de composities, op één cover na: een vrije interpretatie van klassieker 'Naima'. Vanaf het begin wordt al duidelijk dat hij een voorliefde heeft voor geïmproviseerde stukken, op het experimentele af. Ze zijn absoluut origineel, met een robuuste kern die ook terug te vinden is in de spaarzame, gevoelige fragmenten. Geen zoete broodjes dus. Opvallend, maar zeer plezierig in de bezetting is pianist Bert van den Brink. Deze veelzijdige toetsenist is (helaas) niet vaak terug te vinden op de jazzpodia, waarop hij toch uitstekend zijn weg kan vinden. Het is een intelligente pianospeler met een briljante techniek en een heerlijk gevoel voor jazz.

Daarmee was ook meteen de interesse bij gitarist Anton Goudsmit gewekt. De twee solisten waren gretig, prikkelden elkaar, daagden uit en waren daardoor af en toe zo druk in een duel verwikkeld, dat Nieuwenhuijse de controle uit handen gaf en zijn fijngevoeligheid enigszins verloor. Een gevaar wat inherent is aan zijn gedurfde keuze van podiumgenoten. Een keuze waarin bassist Clemens van der Feen de bindende factor was met zijn krachtige, kleurrijke klanklijnen.

Nieuwenhuijse genoot er zichtbaar van en ging het avontuur heldhaftig aan. Hij presenteerde zich openhartig en zelfverzekerd, met natuurlijk elan. Hiermee vergrootte hij de interactie en nam het enthousiaste publiek moeiteloos voor zich in.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 26.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.