Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
The Thing – 'Boot' (The Thing Records, 2013)

Opname: 11-13 februari 2013

De meest recente opname van de Thing laat zich beluisteren als een vademecum aan muziekstijlen. Meer nog dan op voorgangers als 'Bag It', 'Mono' en 'The Cherry Thing', laat het trio van Mats Gustafsson (sax), Ingebrigt Håker Flaten (bas) en Paal Nilssen-Love (drums) zich niets gelegen liggen aan wat de geijkte inspiraties voor een jazzmuzikant dienen te zijn. Het resultaat is een smerige, vuige en ronkende plaat, die minder met New Orleans dan met new wave van doen heeft.

Opener 'India', een van John Coltrane's bekendere modale composities, wordt overtuigend omgevormd tot instrumentale stonerrock. Het vrij eenvoudige thema wordt door Gustaffson met veel machtsvertoon op bariton gespeeld, waarbij de noten soms splijtend in een reeks boventonen veranderen. Dit overstuurde geluid wordt versterkt door de bas van Håker Flaten en de alomtegenwoordige elektronische ruis, die het geheel iets apocalyptisch geeft.

Waar 'India' een coherente mengeling van invloeden is, is 'Reboot', het tweede nummer, eerder een opeenvolging van verschillende stijlen. Nadat Gustafsson een lange solopassage op sopraansax heeft geleverd, volgt een reeks ritmische figuren die de Ethiopische interesses van Nilssen-Love verraden. Vervolgens zorgt 'Heaven', een ballade van Ellington, voor een relatief rustpunt, al zijn de laatste paar minuten van dit stuk wederom zo demonisch dat de muziek eerder aan Black Sabbath doet denken dan aan de bigbands van weleer.

Wat The Thing zo goed maakt, is dat ondanks de eindeloze bak herrie die de luisteraar over zich uitgestort krijgt, er ook altijd ruimte is voor detail en vakmanschap. Titelnummer 'Boot', bijvoorbeeld, draagt een zekere hoeveelheid drama in zich, die enkel met gekrijs en gescheur nooit bereikt zou worden. Toch is dit geen muziek voor in de conservatoria, waarin progressies en harmonieën van belang zijn. Dit is muziek voor de autosloperij.

Meer horen?
Klik
hier om te luisteren naar de track 'India' te beluisteren.

Labels:

(Sybren Renema, 21.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.