Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Mike del Ferro - 'Impressions Of Brazil' (Challenge, 2013)

Opname: 12 & 13 januari 2013

Pianist Mike del Ferro maakt er een sport van om Nederlands meest bereisde musicus te worden door in zo veel mogelijk landen op te treden. Brazilië is groot en muzikaal eigenlijk een subcontinent. Dit album, een soort tussenrapport van Del Ferro's eeuwigdurende 'Songs Inspired By Wandering The Globe', werd niet in Salvador da Bahia opgenomen, maar in het vertrouwde Fattoria Musica te Osnabrück, door Chris Weeda natuurlijk. Het ontbreekt aan uitleg waarom welke stukken werden uitgekozen en wat de inspiratiebron is voor de drie composities van Del Ferro op de in totaal veertien stukken. Technisch en muzikaal kan er overigens weinig misgaan door de aanwezigheid van Jeroen Vierdag op contrabas of basgitaar en Bruno Castellucci op drums.

Als authentiek Braziliaanse stem doet op veel stukken zangeres Ceumar mee. Zij heeft een expressiviteit die het album extra toegankelijk maakt. De meeste Braziliaanse standards zijn nu eenmaal sterk verbonden met de songteksten die ervoor geschreven zijn of als inspiratiebron hebben gediend. De Braziliaanse muziek mag dan al meer dan vijftig jaar de jazz hebben beïnvloed, cultureel blijven de vele locale genres - we hebben het niet alleen over de bossanova - met hun specifieke stadse melancholie en tropische ritmiek toch vaak een ver-van-mijn-bedshow. Het zijn hier vooral Rio de Janeiro en São Paulo die de klok slaan. De muziek klinkt hier echter nergens gekunsteld en is op een natuurlijke wijze ingebed in het jazzvocabulaire.

Zoals te verwachten bij Del Ferro heeft de muziek een heel elegant karakter door een verfijnde spanningsopbouw, maar van de nieuwe ontwikkelingen in de Braziliaanse muziekscene horen we zo goed als niets. Daar is natuurlijk niets verkeerd aan, maar het album kan daarom ook niet beschouwd worden als een muzikaal reisverslag van wat er nu daar gebeurt. Door het gebrek aan muzikale clichés overstijgt de muziek ook met gemak deze journalistieke verwachtingen en kan dit album wat mij betreft als een hoogtepunt in Del Ferro's oeuvre beschouwd worden. Luister bijvoorbeeld naar de trio-interpretatie van het overbekende 'Besame Mucho', overigens helemaal niet Braziliaans.

Meer horen?
Klik
hier voor geluidsfragmenten van dit album.

Labels:

(Ken Vos, 27.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.