Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Marc van Vugt & Ineke Vandoorn - '(What About) Words' (Baixim, 2014)

Opname: 2005-2009

Het lijkt erop dat het meest jazzy koppel van Nederland zijn muziekarchieven aan het opruimen is. Gitarist Marc van Vugt en zangeres Ineke Vandoorn namen de moedige beslissing om een hele reeks ongebruikte opnamen van de laatste tien jaar op de steeds lauwer wordende cd-markt uit te brengen. Het eerste deel in deze serie Collectables is eigenlijk nog maar net uit (onder de titel 'White') of daar liggen deel 2 en 3 al in de webwinkel. Deze zijn samengebracht op een dubbel-cd met de enigszins raadselachtige titel '(What About) Words'.

Meer dan commerciële overwegingen zullen zuiver artistieke motieven de boventoon hebben gevoerd: de muziek is gewoon te mooi om ergens ongebruikt op een plank te laten verkommeren. Wat in de dikke anderhalf uur muziek, die de luisteraar hier door Van Vugts orkest Big Bizar Habit voorgeschoteld krijgt, het meest overtuigt, is de rijkdom aan klankkleuren, de gulle pracht van de arrangementen en de beheerste overgave waarmee de muziek gespeeld wordt. Hoewel de twee cd's thematisch of instrumentaal niet echt met elkaar contrasteren, ligt bij album 1 wat meer de nadruk op doorgecomponeerde stukken die soms een hecht, bijna klassiek ensemblespel vereisen, terwijl album 2 iets gemakkelijker in het gehoor ligt, vrijer klinkt, maar tegelijk feller, alsof de individuele musici meer ruimte nemen om de essentie op te zoeken of om een persoonlijk verhaal te vertellen.

En verhalen, daar draait de muziek van Van Vugt en Vandoorn helemaal om, of er nu complexe instrumentaties of een (relatief) eenvoudig bluesschema worden gespeeld. Overal duiken nieuwe wendingen en perspectieven op, raken melodielijnen in elkaar verstrengeld en verstrikt als ontsporende dialogen, die op onverwachte momenten toch weer harmonisch ontrafeld worden.

Bij een zangeres komt het er in zo'n omgeving op aan dat zij zowel de melodie naar zich toetrekt, woorden hun betekenis en klankvorm laat ontvouwen, én zelf versmelt met de andere instrumenten. Ineke Vandoorn kan dat allemaal, waarbij haar stem vooral in de woordloos gezongen hoge regionen een fabelachtig mooie klank heeft, zoals in het van spanning zinderende stuk 'I Am'. In de beginpassages van het impressionistische titelnummer 'What About Words' volgt de zangeres steeds verschillende instrumenten en wisselt zij vliegensvlug van hoofdrol naar bijrol, waarna zij met laconieke spreekzang het thema neerzet.

Maar er zijn meer hoofdrolspelers in deze bloem- en beeldrijke muzikale happening: zo schudt altsaxofonist Paul van Kemenade een paar werkelijk memorabele, gloedvolle solo's met uitsluitend wezenlijke noten uit de mouw, zorgt drummer Joost Lijbaart met zijn schijnbaar sobere, maar honderd procent effectieve drumwerk voor een geweldig stuwende voortgang in de muziek en voegen de strijkers precies de juiste dosis dramatiek toe in passages waar een onsje meer al gauw tot John Barry-overdaad zou leiden.

De echte hoofdrolspeler is echter Marc van Vugt, de gitarist die zijn hele creatieve ziel in deze muziek heeft gelegd. Met '(What About) Words' bewijst hij eens te meer over een uitzonderlijk componeertalent te beschikken.

Meer horen?
Klik
hier voor een compilatietrack voor dit album.

Labels:

(Unknown, 23.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.