Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Dimami - 'Back And Forth' (eigen beheer, 2014)

Opname: 2001-2013

Net als je na 'Riddum', het openingsnummer, denkt: goh, wat speelt die Miguel Boelens lekker ontspannen, neemt de band in 'Swing Hill' nog wat meer gas terug. Nog een stapje verder en we zitten in het jaar 5.000.000.000 AD en een zo goed als leeg heelal.

Dimami is geen groep van het grote gebaar. Eerder van een halve vingerknip, een onopgemerkte knipoog, een oogwenk die alweer voorbij is. Daarbij blijft het drietal als met onzichtbare draadjes aan elkaar verbonden. Het nummer 'Nephology' dreigt in ritmische zin even te ontsporen, maar daar wordt meteen een creatieve draai aan gegeven, zodat het uiteindelijk op een mooi evenwichtig duet tussen Boelens en gasttrombonist Joost Buis uitloopt.

Makki van Engelen drumt lekker transparant en leider Dion Nijland draagt er zorg voor dat zijn schaapjes bij elkaar blijven. Van het stel is Boelens misschien nog wel het meest bedachtzaam – het is dat je bezwaarlijk tegelijkertijd een altsax en een pijp in je mond kunt hebben. Maar in 'Balkannibalisme', de enige compositie waarin hij voor een wat minder vederlichte aanpak heeft gekozen, klinken zijn alt en de tenor van gast Mete Erker alsof die daadwerkelijk in één mond zijn gestoken.

De opnamen dateren uit de periode 2001-2013 en laten horen, dat het concept in al die jaren niet wezenlijk is veranderd. Altijd lijkt er een soort onbestemd heimwee naar de WestCoast jazz van de jaren vijftig boven Dimami te zweven. Anders gezegd: het is nu zes weken geleden dat poes Pieps verdween – moeten we de hoop al opgeven?

Morgenavond presenteert Dimami deze cd tijdens een concert in De Toonzaal, Den Bosch. Klik
hier voor meer informatie.

Meer horen?
Klik hier om drie tracks van dit album te beluisteren: 'Zacht En Opgewekt', 'Swing Hill' en 'Riddum'.

Labels:

(Eddy Determeyer, 17.4.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.