Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nieuws
Toots Thielemans houdt er definitief mee op


De 91-jarige Toots Thielemans beëindigt zijn muzikale carrière en annuleert alle geplande concerten. Hij voelt zich niet sterk genoeg meer om een volledig concert te spelen. Thielemans is de grootste jazzlegende van België en wordt wereldwijd gelauwerd als een vernieuwende muzikant en, meer nog, een warmhartige mens.

"Hij wil zijn publiek niet teleurstellen, waardoor alle geplande concerten worden geannuleerd", zo laat zijn manager Veerle Van de Poel weten. "Je moet veel energie hebben om een volledig concert te geven, en hij vreest dat hij dat niet meer kan." Thielemans wil nu genieten van de rust die hij heeft verdiend. "Hij kan terugkijken op een prachtige internationale en succesvolle carrière waarin hij vele uitdagingen is aangegaan en waarbij hij steeds uitblonk door zijn muzikaliteit."

"Hij wenst dan ook alle mensen - het publiek, de fans, de organisatoren en zijn medemuzikanten in binnen- en buitenland - te bedanken voor alles wat ze hem gegeven hebben en hij hoopt dat iedereen hem zal blijven herinneren als het ketje uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger."

Thielemans belandde in december vorig jaar met een inzinking in het ziekenhuis. Hij moest zijn uitverkocht concert in De Roma in Antwerpen toen uitstellen.

Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans wordt op 29 april 92 jaar. Behalve als gitarist en mondharmonicaspeler verwierf hij ook bekendheid als virtuoos fluiter. Het was, en dat is weinig bekend, in Zweden dat hij in de jaren vijftig doorbrak. Thielemans, geboren in de Brusselse volkswijk de Marollen, wordt vooral in het buitenland als één van de grootste jazzmuzikanten ooit beschouwd. Hij werkte samen met onder meer Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Pat Metheny, Billy Joel, Paul Simon en Nick Cave.

In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. Daar beleefde hij al snel een van de belangrijkste momenten in zijn carrière: hij werd lid van Charlie Parker's All-Stars en speelde in Philadelphia enkele concerten samen met deze jazzgrootheid. Hij werd ook als gitarist opgenomen in het beroemde George Shearing Quintet. In 1957 nam hij de Amerikaanse nationaliteit aan.

Bron: Belga

Labels:

(Maarten van de Ven, 12.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.