Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Zijn strijkkwartetten hot?

Eddie Engels-Arend Huisman Quintet, dinsdag 18 februari 2014, De Smederij, Groningen

Zijn strijkkwartetten in de jazz momenteel hot? Hier in Groningen hoorde ik er binnen vijf weken twee. Eerst was daar de Russische trombonist Pavel Shcherbakov met een kwartet waaruit vooral romantische muziek opwelde en afgelopen dinsdag bracht de Ierse vocaliste Suzanne Savage haar eigen strijkers mee, waarmee ze een soort van psychofolk uitvoerde. Samen met cellist Hugo Smit had ze aantrekkelijke arrangementen vervaardigd, waarbij het kwartet een breed palet aan stemmen en samenklanken liet horen. Savage en Smit hadden er een echt orkest van gemaakt: soms lagen de onderscheiden partijen dicht bij elkaar, op andere momenten was er sprake van gelaagdheid, van contrast en contrapunt. Maar voor alles klonk de groep subtiel en dienstbaar.

Tja, en dan was dat alleen nog maar de entr'acte. Want de trekkers van de avond waren trompettist Eddie Engels en trombonist Arend Huisman. Begeleid door het vaste Smederij-combo – Diederik Idema op toetsen, Hans Lass op bas en Steve Altenberg op drums – werkten de blazers zich door een boppig repertoire.

Het voordeel van een standard als 'Body And Soul' is dat alle muzikanten te allen tijde exact weten waar ze zitten, zodat er rustig risico's genomen kunnen worden. Het leek er trouwens op dat Johnny Green het nummer speciaal voor de ventieltrombone van Huisman had gecomponeerd. Engels bezit de plezierige faculteit elegant over de melodie te dansen – te trippelen, had ik bijna geschreven. Het ritmetrio spreidde een comfortabel bedje onder zijn trompet.

En dat was dan alleen nog maar de hoofdattractie. Want in het jamgedeelte sprong er een blozende jongeman op de bühne die kennelijk vastbesloten was Dexter Gordon postuum een lesje in lui blazen te geven. Gerben Wasser is de naam. Goeie sound ook.

En dat was dan nog niet eens het slot. Sessieleider Diederik Idema maakte de blits door 'The Preacher' met zijn Hammond Sk-1 compleet te demonteren, te poetsen en te oliën en naar eigen inzicht weer in elkaar te prutsen. Horace Silver keek Dexter Gordon aan en schudde lachend zijn hoofd.

Klik hier voor foto's van het Eddie Engels-Arend Huisman Quintet door Zoltan Acs.

Labels:

(Eddy Determeyer, 7.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.