Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Talent te over

Will Vinson Quartet featuring Lage Lund, vrijdag 28 februari 2014, LantarenVenster, Rotterdam

De in Engeland geboren saxofonist Will Vinson is een relatief onbekende jazzmuzikant. Hij woont sinds 1999 in New York en heeft een geringe internationale reputatie opgebouwd. Chris Potter, Mark Turner, Kurt Rosenwinkel en meer in het bijzonder gitarist Lage Lund zijn geestverwanten van hem. Vinson heeft verschillende, goed ontvangen, cd's onder zijn naam uitgebracht, waaronder: 'Owl Trio', 'Stockholm Syndrome' en het recente 'Live At Small’s'. Het tijdschrift DownBeat vergelijkt hem met een jonge bokser van Olympisch niveau. Een dergelijk predikaat nodigt direct uit voor een concertbezoek.

Het besluit van Lantaren-Venster om het optreden, vanwege een beperkte publieke belangstelling, te verplaatsen naar een kleinere zaal, is een omissie. Doordat de gordijnen open blijven, wordt het publiek op ooghoogte getrakteerd op een enorm wit bioscoopdoek. Om desondanks zicht te houden op de musici wordt het publiek gedwongen stijl naar beneden te kijken. Diep in het onderste krocht.

Het kwartet verkiest, wellicht niet geheel toevallig, voor het spelen van één set. De natuurlijke synergie en het comfort dat ontstaat tussen Will Vinson en Lage Lund valt direct op. Na het piano-intro door Vinson volgt 'The Clock Killer'. In dit door de leider zelf geschreven stuk, laat de saxofonist, in de hardboptraditie, delicate en zwierige saxlijnen los. Dit in volstrekte samenhang met twinkelende akkoorden, afkomstig van Lunds semi-akoestische gitaar. Ook in het vervolg blijft het hardbopconcept intact, in een afwisseling van originele composities en een enkele standard, vooral afkomstig van 'Live At Small’s'.

Vinsons saxofoonspel existeert door kracht en een dramatische gevoeligheid en wordt gekenmerkt door imposante timbres, fijne nuances en fenomenale techniek. De helderheid en articulatie voeren de boventoon. Er is echter geen sprake van krachtpatserij, effectbejag of het nemen van grote muzikale risico's. Het toont respect voor de jazztraditie en verkent mondjesmaat ritmische, harmonische en melodische variaties uit de modernere hoek. Dit geldt in gelijke mate voor het lyrisch gitaarspel van Lund. Hij koppelt riffs en solo's met ogenschijnlijk speels gemak aan elkaar. Hierbij bespeelt hij zijn instrument afwisselend puntig en vloeiend. Complex, maar altijd op navolgbare wijze.

Dit optreden streeft geen vernieuwing of het aanbrengen van complexe structuren na. Het leitmotief is de schoonheid van de toon. Over een degelijk fundament van Rick Rosato op bas en Jochen Rueckert op drums slagen zij hierin met vlag en wimpel. Never a dull moment! De prangende vraag is echter of er voor Will Vinson en Lage Lund niet veel meer eer te behalen valt in een minder traditionele context. Talent te over.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 10.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.