Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Pure schoonheid en klasse

Barnicle Bill & Bert Joris, donderdag 16 januari 2014, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Met dit fonkelnieuwe project, een samenwerking tussen het Barnicle Bill Trio en Bert Joris, in een bezetting die aan het Ornette Coleman Quartet van begin jaren zestig van de vorige eeuw doet denken, stond de groep in primeur op het JazzCase podium in Dommelhof. Het eerste concert van een tournee door Nederland en België.

Wat er met het openingsnummer scheelde, weet ik niet. Hoewel het een geweldige groove had, kwam het niet echt aan... eerder een opwarmertje om de violen op elkaar af te stemmen. Met het tweede nummer was het evenwel meteen raak: het was puur genieten met het weemoedige en sfeervolle 'Connections', een compositie van Bert Joris, waarin even de geest van Miles tot leven werd gebracht. Op de achtergrond een haast op fluistertoon drummende John Engels, die samen met Mark Haanstra op gitaar kleine subtiele miniatuurtjes bouwde. De glasheldere loops van Joris werden subtiel overgenomen door Miguel Martinez op sax. Pure schoonheid en klasse.

Meer van dat moois kregen we ook te horen in 'Anna', een ingetogen en lyrische ballad, waarbij harmonie, melodie en ritme prachtig in evenwicht waren. Groots in zijn eenvoud. 'De Wind' was een wegdromerige ballad, met harmonieuze samenzang tussen trompet en sax, maar tevens met heel subtiele bijdragen van gitaar en percussie. Mooie melodieën en harmonieën uitgepuurd tot in de essentie. Ook uptempo en free-jazzy nummers, zoals 'Dr. Jackle' en 'King Combo', passeerden in een razende vaart de revue. Ritmisch en met een stevige groove, maar tevens met fraai samenspel tussen sax en trompet. Een spetterende Joris werd hier voortgedreven door uitbundige percussie van Engels.

Tijdens het concert zag en hoorde je de groep met elk nummer groeien; er was speelplezier aanwezig in elke noot die zorgvuldig door de muzikanten op hun instrumenten gearticuleerd werd. Meesterlijk gebrachte jazz door ambachtslieden die hun instrument tot in de kleinste hoekjes beheersen. Vakmanschap is gelukkig niet enkel bij bierbrouwers meesterschap.

Vergeet ik ook niet het bluesy 'Alone At Last' met Bert Joris lazy op trompet afgewisseld met mooie improvisaties op sax en basgitaar. En het speelse en dartele 'Free Like A Bird', met mooi samenspel tussen gitarist en drummer. Als bis kregen we 'Only For The Honest', een melodieuze ballad met een sterke melodielijn.

Prominent aanwezig in deze bezetting en zonder opdringerigheid is de bijna tachtigjarige John Engels, die met de groten uit de jazz speelde, gaande van Dizzy Gillespie en Chet Baker tot Wynton Marsalis. Zijn uiterst subtiele en beheerste percussie met een verbluffende, door de jaren opgebouwde, vanzelfsprekendheid en de sterke composities van Bert Joris met zijn al even indrukwekkende staat van dienst, aangevuld met Miguel Martinez op altsax en Mark Haanstra op akoestische basgitaar, maken van dit samenwerkingsproject een uniek gebeuren met uiterst toegankelijke jazz uit de jaren zeventig.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Robert Kinable, 6.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.