Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Onderbuik en hersenpan

Steve Lehman Trio, zondag 9 maart 2014, Platformtheater, Groningen

Dat het Steve Lehman Trio zich alweer een paar jaar als zodanig manifesteert hoor je. Niet slechts in de vlekkeloze expositie van de doorgaans eigen composities, maar juist als het trio al improviserend het diepe induikt. Ook dan blijft de orkestrale aanpak helder.

De Lehman Brothers – dat inmiddels gevleugelde begrip dringt zich aan je op. Tamelijk letterlijk zelfs: altsaxofonist Steve Lehman en bassist Matt Drewer zouden, met hun eendrachtige coupe en hun magere bouw, gemakkelijk voor broers kunnen doorgaan. Drummer Damian Reid, die wat achteraf in een donker hoekje zit, is ongetwijfeld evenzeer een brother. Een van de gespeelde nummers heet dan ook 'Foster Brothers'. Hier demonstreert het drietal hoe naadloos het van gecomponeerd materiaal naar vrije improvisatie glijdt en vice versa.

Lehmans werken zijn overigens eerder staccato statements dan minutieus uitgewerkte melodische opera. Zijn belangrijkste historische voorbeeld is zijn leermeester, altist Jackie McLean, maar ik hoor eveneens echo's van Lee Konitz. Qua toon, waarin een zeker soort eenzaamheid huist, maar ook in de notenguirlandes die sierlijk van modulatie naar modulatie slingeren.

Dit is muziek die je uitermate vrolijk maakt. Zeker wanneer Reid al meppend en ratelend de extase verder opstookt. In Chick Coreas 'Humpty Dumpty', een malletnummer, dein je onwillekeurig een trancetoestand binnen. Onder hypnose dwaal je dan makkelijk af naar het Newport Jazz Festival anno 1958, naar slagwerker Chico Hamilton en diens feature 'Blue Sands'. En hoe je pa bij het aanschouwen van die sequentie van 'Jazz on a Summer’s Day' ontevreden mompelde dat hij de zwetende kop van de drummer wel eens wilde zien.

Goed, terug naar 2014 en het Platform Theater. Naar Matt Drewer, die nimmer netjes zal walken, maar wiens noten evenzovele felle en precieze injecties zijn. Naar dat driemans orkest dat een perfect evenwicht gevonden heeft tussen hersenpan en onderbuik.

Klik hier voor foto's van dit concert door Willem Schwertmann.

Vanavond is dit sterke trio te zien in het Bimhuis. Klik hier voor meer informatie.

Labels:

(Eddy Determeyer, 12.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.