Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Meegelokt in een wereld van wanhoop en verlangen

Simin Tander Quartet, vrijdag 14 maart 2014, Paradox, Tilburg

Een concert van Simin Tander is zonder meer een weldaad voor het oog en oor. Buiten het feit dat ze een prachtige verschijning is, maakt ze diepe indruk door haar vrije interpretatie van klanken en ritmes met een haast grenzeloos stembereik. Tander zingt in het Engels en Pasjtoe, en zelfs in een zelfverzonnen taal. Haar gracieuze bewegingen onderstrepen nog eens de intensiteit van haar liederen.

Tander is Duitse, maar koestert haar Afghaanse roots. Oosterse invloeden zijn regelmatig terug te vinden in haar composities, en de pas verworven Afghaanse taal Pasjtoe bezingt ze voor het eerst op haar nieuwe album 'Where Water Travels Home', de cd die vanavond in het Tilburgse Paradox gepresenteerd wordt. Als eerste horen we 'Behind The Curtain'. Authentieke straatgeluiden klinken rond en zorgen meteen voor een typische sfeer. De fluisterdrum van Etienne Nillisen benadrukt. En ook al versta je de tekst niet, met de titel in de hand en de stem van Tander - die haast klinkt als een noodroep - wordt je meegezogen in een andere wereld.

Ontroerend was 'De Kor Arman'. Tander schreef de muziek denkend aan de gedichten van haar vader, zonder ze ooit gelezen of gehoord te hebben. Toen deze na lang zoeken boven water kwamen in Canada, koos ze een gedicht van hem dat uitzonderlijk goed bleek te passen bij de muziek die ze eerder al geschreven had. Ook speciaal was de toegift, de enige cover van de avond: 'La Chanson Des Vieux Amants' van Jacques Brel in een geheel eigen, bewogen versie. Mooie momenten die hun uitwerking niet misten op het publiek.

Tussen Tander en haar medespelers is een sterk waarneembare interactie. Iedereen is duidelijk goed op elkaar ingespeeld en laat zich meevoeren op haar stem. De lyriek en diepgang die het spel van pianist Jeroen van Vliet zo kenmerken, sluiten naadloos aan op de zang die toch een persoonlijke aanpak vereist. En dat geldt ook voor bassist Cord Heineking en drummer Etienne Nillisen. Juist door het accent te leggen op hun uniciteit en individuele capaciteiten ontstaat de harmonie.

Tander is zeker geen doorsnee (jazz)zangeres. Ze kan je volledig verrassen en choqueert soms. Ze haalt uit in het hoog, en klinkt zwoel in het laag. Ze vibreert zowel snel als langzaam. Ze joelt, fluistert, zucht, en streelt je ziel met fraaie, lieflijke melodie├źn. Altijd met een volkomen zuiverheid en precisie. Tander heeft een verhaal en lokt je mee in een wereld van wanhoop en verlangen. Het is tekenend voor haar passie voor muziek en het leven. Zoiets als liefde.

Klik hier voor foto's van dit concert door Monique van der Lint.

Labels:

(Donata van de Ven, 29.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Draai draait:
Mixing Memory And Desire - 'Strange Destination'

Klik op de hoes om de cd te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.