Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Impro-jazz in optima forma

A Night Of Lotz Of Music: Mark Alban Lotz, Mark Tuinstra/Natalio Sued & Alan Purves/Mark Lotz feat. Anton Goudsmit, woensdag 12 maart 2014, Zaal 100, Amsterdam

Er zijn gelukkig nog diverse creatieve vrijplaatsen in Nederland. Onder meer in steden als Den Bosch, Eindhoven, Leiden, Utrecht en zelfs Emmen (zie de site van Kraak Forum). Natuurlijk spant Amsterdam de kroon. Denk maar aan Ruigoord, ADM, OT 301 en Zaal 100. Deze laatste is een podium voor onder andere feestjes, bandjes, cabaret, dichters, obscure vergaderingen en van de in de zestiger jaren ontstane free jazz, thans impro jazz genoemd.

Op woensdagavond 12 maart had fluitist Mark Alban Lotz op dit alternatieve podium 'carte blanche' gekregen. Hij organiseerde een solo-optreden, een duoconcert (Natalio Sued en Mark Tuinstra) en een impro-concertje met drummer Alan Purves, gitarist Anton Goudsmit en Lotz zelf.

Lotz imponeerde solo. Hij had al zijn fluiten uit de kast getrokken en met behulp van summiere elektronische effecten en met toepassing van zijn stem – blazen, zuchten, steunen, janken, grommen, brommen – creëerde hij een klassiek aandoend boeiend klankenspel. Spectaculair vooral was de improvisatie op de door Jelle Hogenhuis gebouwde 'pvc contrabas fluit'. De monniken uit het hooggebergte van Tibet waren niet ver weg.

Ook het duoconcert was zeer de moeite waard. Gitarist Mark Tuinstra en saxofonist Natalio Sued speelden een hechte en goed samenklinkende set. Opvallend was het prachtige, volle, ronde geluid van de tenorsax. Het riep herinneringen op aan de oude tenormeesters als Chu Berry, Coleman Hawkins en Don Byas. En dat werd gecombineerd met melodieuze, vrije improvisatiepassages. Sued verdient zijn plaats in de diverse avontuurlijke jazzgroepen als The Ambush Party, Opositor, Antimufa en Tetzepi.

Het sluitstuk was een grotendeels geïmproviseerde set door een trio bestaande uit Lotz, Purves en Goudsmit. Dat kon natuurlijk niet mislukken. Gedrieën behoren ze tot de top van de moderne (impro-)jazzmuzikanten. Met de oren wijd open werd gedemonstreerd dat pure improvisatie spannende, welluidende en ook nog eens melodieuze muziek kan opleveren. Swingende fragmenten werden afgewisseld met contemplatieve momenten en ook humoristische herkenbare muziekflarden werden niet geschuwd. Ik weet niet of de drie heren in een vast trio willen doorgaan. Zo ja, dan raad ik de enkele nog bestaande serieuze jazzpodia aan dit trio ogenblikkelijk te boeken. Hoe dan ook: lang leve Zaal 100!

Klik hier voor foto's van dit concert door Maarten Jan Rieder.

Labels:

(Jacques Los, 19.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.