Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Felix Schlarmann Group: temperatentvol en melodieus

zaterdag 15 februari 2014, Bimhuis, Amsterdam

Al vele jaren is hij gangmaker in de Amsterdamse jazzscene, de drummende en componerende Felix Schlarmann. Geen wonder dus, dat velen erop aandrongen dat hij nu eindelijk zijn nummers op cd zou zetten. Dat is gebeurd op 'Counterlife', uitgebracht bij Challenge Records. In het Bimhuis liet Schlarmann met zijn groep horen dat melodie en temperament verrassend goed samengaan.

Meteen al in het eerste nummer, 'Riverside Park', laat de groep haar karakteristieke geluid horen. Van Chossy speelt melodieuze akkoorden op de piano, Dietrich en Van de Vlugt blazen vloeiende melodielijnen en nemen de tijd om elke noot mooi te laten klinken. De andere twee heren voegen zich bij het spel dat gestaag dynamischer wordt en tot een uitbarsting komt, om vervolgens ook weer uitgebalanceerd uit te drijven. Ook in de andere nummers komen landschappen voorbij met lieflijke dorpjes in het dal en ruige bergen die van teen tot top bedwongen willen worden.

Met Von Chossy op de toetsen, Lars Dietrich op altsax, Floris van der Vlugt op sopraan-, altsax en basklarinet en Pat Cleaver op bas heeft Schlarmann jonge talenten met naam en faam om zich heen verzameld. De groepsleden zijn ook allemaal bandleider op Cleaver na, maar dat zal niet lang meer duren. Deze avond tekenen de heren voor samenspel dat uitgebalanceerd en schijnbaar moeiteloos en in elkaar schuift.

Vlak voor de pauze neemt Schlarmann het woord. Bijna verlegen vertelt hij dat vanavond de presentatie is van zijn eerste cd met eigen composities van de afgelopen jaren. Het zijn nummers die zijn gegroeid in het samenspel. "Het is gaaf om te horen hoe de bandleden, die veel meer verstand van harmonie hebben dan ik, de nummers nog mooier maken", licht hij toe. De man die in de Amsterdamse jazzscene zijn sporen al heeft verdiend met de maandelijkse sessies in Studio/K en die in een paar jaar tijd Jazzfest Amsterdam tot een toonaangevend landelijk festival heeft weten uit te bouwen, is zichtbaar blij dat de presentatie van zijn eerste cd in het Bimhuis plaatsvindt.

Na de pauze reist de muziek verder met recentere nummers. Hierin voeren strakke ritmes de boventoon, met swingende saxen en piano-akkoorden die tegen een stootje kunnen. De energie knalt van het podium, nog steeds met gearticuleerd samenspel. Het weer laat zich niet onbetuigd en laat de regen tegen de ramen kletteren, hard en ritmisch. Zo komt 'State Of Lucidity', het openingsstuk van de cd voorbij, en het levendige neefje van Schlarmann. Het laatste stuk, 'One For Dave', is opgedragen aan Schlarmanns leermeester, de saxofonist Dave Liebman. Deze noemt de muziek van zijn pupil 'beautiful and wel-played contemporary jazz of the highest order'. Verder commentaar overbodig.

Labels:

(Heleen van Tilburg, 8.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.