Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Vlek - 'Speck' (Vlekmusic, 2012)

Opname: juni 2012

Vlek, ontstaan uit jamsessies in 2009, is een Brabantse zevenmansformatie die een breed scala aan stijlen bestrijkt. Het zijn niet zomaar Brabanders, maar vertegenwoordigers van een generatie musici die de afgelopen twintig jaar steeds nieuwe wegen insloeg. De composities zijn van Edward Capel (saxen en klarinet), Bart van Dongen (toetsen), Pascal Vermeer (drums), Jacq Palinckx (gitaar) en Bert Palinckx (contrabas). Jeroen Doomernik (trompet) en Hans Sparla (trombone) zijn niet met stukken vertegenwoordigd. In elk stuk wordt gezocht naar een interessant contrast tussen het herkenbare en het avontuurlijke, waarbij bewust zó gearrangeerd wordt dat het ensemble lekker breed klinkt.

In het eerste stuk, 'Homeless' van Capel, klinkt Vlek haast als een fusion bigband door het arrangement van blazers met toetsen en gitaar. Van Dongens leuk getitelde 'Herenleed In Simpelveld' klinkt daarmee vergeleken als een soort georganiseerde postpunk, die door de opbouw van het stuk aangenaam ongemakkelijk blijft klinken. 'Nocturne No. 2' van Vermeer en Laetitia van Krieken klinkt als een stuk van Charlie Haden's Liberation Music Orchestra. Met een aangename, punkachtige dissonante ostinaat begint het stuk van Jacq Palinckx, 'Blaar'.

Zo heeft elk stuk een specifiek kenmerk, waarbij aan een schijnbaar tamelijk gewoon thema een eigenzinnige draai gegeven wordt. Soms klinkt het psychedelisch ('Eye Nose Eye' van Jacq Palinckx), dan weer formeel, zoals 'Opus 50' van Bert Palinckx. De humor ligt ook altijd op de loer, zoals in 'Vlek In Je Broek' van Van Dongen, dat grotendeels uit een ostinaat bestaat waarop Capel solistisch mooi tekeer gaat. Er is ook fraai opgebouwd solowerk van Doomernik in het sombere 'Boom', eveneens van Bart van Dongen. Het meest vervreemdende en grappige stuk is voor het laatste bewaard. In 'Vrolijk De Duisternis In' citeert Jaccq Palinckx op campy wijze het arrangeerwerk van Bert Kaempfert. Het ensemblegeluid roept trage televisieseries uit de jaren zestig op.

Door de aanwezigheid van de broers Palinckx had ik eigenlijk meer elektronica, samples en vrijere vormen verwacht, maar juist het werken met duidelijke akoestische structuren creëert hier veel referenties. Er wordt zonder uitzondering bondig en speels geïmproviseerd. Kort na de ontvangst van de cd kon ik een concert van Vlek bij Hot House in Leiden bezoeken. Toen hoorde ik van de musici dat de tracks voor de cd eigenlijk alleen maar uitgezocht waren op hun geluidskwaliteit, want de band is compositorisch zó actief, dat er meer dan 40 stukken tot zijn beschikking staan. Bijzonder is dat er door de instelling en ervaring van de musici ook geen artistiek leider nodig is. 'Speck' is een mooi eerste album van Vlek, waaruit niet alleen de grote ervaring van de musici spreekt, maar vooral ook hun veelzijdigheid. Live zijn ze echter nog leuker!

Maandag 24 maart speelt Vlek bij Axes in Wilhelmina, Eindhoven. Op woensdag 26 maart staat de band op het podium van Paradox, Tilburg.

Meer horen?
Klik
hier om de cd 'Speck' te beluisteren.

Labels:

(Ken Vos, 20.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.