Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Simin Tander - 'Where Water Travels Home' (Jazzhaus Records, 2014)

Opname: september 2013

Een keer in de 10-15 jaar is er ineens iemand met een exceptioneel talent, die ongebaande wegen bewandelt en bestaande paden van een nieuwe dimensie voorziet. Simin Tander is hier een bijzonder voorbeeld van. Zij is volstrekt authentiek in haar benadering van muziek maken en ook een echte vocaliste in de ruimste zin van het woord. Zij zingt voornamelijk eigen composities, maar ook bestaande stukken, die zij voorziet van een eigen signatuur.

Haar eerste album 'Wagma' was al bijzonder, waar haar stemtechniek naast het zingen van teksten ook opviel doordat Tander volledig vrij durft te improviseren en haar stem ook als een volwaardig instrument kan gebruiken. Zingen staat het dichtst bij de ziel, en dat hoor je op dit tweede album nog sterker terug dan op haar debuut. Met 'Where Water Travels Home' gaat ze namelijk nog een stap verder: ze gaat nog directer naar de kern, trefzeker en met volle overgave in alle kwetsbaarheid, waar je als luisteraar enorm door wordt geraakt. Haar openheid ontroert zo dat je er kippenvel van krijgt. Zó dichtbij zingt ze.

Op dit album maakt Tander onder meer gebruik van de taal van haar Afghaanse vader, die ze helaas vroeg heeft verloren. Twee jaar geleden begon ze een zoektocht naar Pashtoense muziek en heeft ze zich met een oude vriend van haar vader verder verdiept in Pashtoe, een van de twee hoofdtalen van Afghanistan.

Een lange wens ging in vervulling. De tekst van een gedicht van haar vader gebruiken, 'De Kor Arman'. Het is een ongelofelijk mooi stuk. Tander zingt met een diepgang en een overgave waar je u tegen zegt! De tekst is spiritueel van aard en dat hoor je. Het gaat over de liefde, de oorlog en de vrede en niet bang hoeven te zijn voor een wederontmoeting, zonder vorm, puur, je niet te verbergen. Treffender kun je de muziek van Tander eigenlijk niet benoemen. Haar zoektocht heeft haar muzikale vruchten afgeworpen. 'I want you like a light in the desert', vertelt het gedicht. Dat is precies wat Tander doet, verlichten, zonder schijn en oppervlakkigheid, je raken, je ontroeren.

Andere autobiografische stukken zijn 'Our Silent Storm' (over een verloren liefde) en 'Where Would I Fly To If I Could'. Je hoort de oude pijn van het kleine meisje, die te zwaar is om te kunnen dragen en de fantasie om te kunnen vliegen. Als luisteraar vlieg je mee met de muziek en tekst; je hoort de persoonlijke ontwikkeling en de fase van daarmee in vrede zijn. Dat kenmerkt Tander sterk, het mystieke, ze kan het concreet maken en het voor zichzelf laten spreken zonder het spirituele te verliezen. Haar stem kan klinken als die van een oude ziel, maar ook heel luchtig en loepzuiver.

Naast deze spirituele stukken zingt ze ook in haar eigen fantasietaal, zoals in het opgewekte 'Little Song', een liedje voor haar kleine nichtje. Het nummer 'Far' ontstond tijdens een improvisatiesessie. Het bruist van de energie, alle musici zijn volstrekt gelijkwaardig, het groovet. Hier hoor je hoe goed Tander kan improviseren en hoe hecht haar band is.

De hele cd is als een cyclus met een soort open einde, ieder ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en Tander heeft de luisteraar een intiem kijkje gegeven in haar ontwikkeling, omringd door geweldige muzikanten: pianist Jeroen van Vliet, bassist Cord Heineking en drummer Etienne Nillesen. Zij zijn voor Tander de perfecte muzikanten, die haar op een zeer hoog niveau laat excelleren. Tander zingt allesomvattend: ze zingt het leven. Dat is naar mijn mening het grootste compliment dat je een muzikant kan geven!

Aanstaande vrijdag presenteert Simin Tander haar nieuwe cd in
Paradox.

(Koen Scherer, 12.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:
Blijf in de picture met
een gratis jazzbanner!


Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Pelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.