Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Cd
Jozef Dumoulin - 'A Fender Rhodes Solo' (Bee Jazz, 2014)

Opname: 29 maart-4 april 2013

"Hoogste tijd om de muziek te dromen en vorm te geven," schrijft toetsenspeler Jozef Dumoulin op zijn website. Dat is dan naar aanleiding van een komende tournee met Ellery Eskelin en Dan Weiss. Zo klinkt deze cd ook wel een beetje: als dromen waarbij je zelf de beelden kunt invullen. Er zit een New Age-aspect aan, maar Dumoulin is dermate creatief dat zijn muziek nimmer in geneuzel of gezeur vastloopt. De improvisaties variëren van streng monolitisch via zacht wiegende herhalingen tot ornamentaal-speels.

Het album is conceptueel van opzet. Niet alleen werd er nog niet eerder een plaat met louter Fender Rhodes-solo's uitgebracht, Dumoulin lijkt vooral geïnteresseerd in de extremen van het instrument en wat je er met behulp van elektronica aan kunt toevoegen – naast het vertrouwde geluid. Wat dat vertrouwde geluid betreft is er in mijn oren een link naar de Canterbury-scene van de jaren zestig en zeventig, de tijd van de opkomst van de elektrische piano.

De muziek is overwegend a-ritmisch en van uitgewerkte melodieën kun je ook niet echt spreken. Abstracte soundscapes zijn het, die bijna achteloos je hoofd binnen komen drijven – een niet onplezierige sensatie.

Meer horen?
Klik
hier om het album te beluisteren.

Labels:

(Eddy Determeyer, 26.3.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.