Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Vooruitblik
Young VIPs Tour 2014


Elk jaar kiezen programmeurs van de beste Nederlandse jazzclubs de meest veelbelovende talenten uit, die ook hun eigen muziek componeren. Dit jaar zijn dat saxofonist Floris van der Vlugt met Windkracht 7 en pianist Miguel Rodríguez. Beide muzikanten touren de komende maanden door Nederland met hun eigen composities. Dat alles in het kader van de Young VIPs Tour.

De jonge, energieke Floris van der Vlugt (1981) behoort zonder twijfel tot Nederlands grote saxofonisten en componisten van de toekomst. Van der Vlugt is een bijzonder veelzijdige muzikant. In 2007 studeerde hij af aan het Amsterdams Conservatorium. Sindsdien werkt hij met talloze bands. Enkele voorbeelden uit heden en verleden zijn: Felix Schlarmann Group (Franz Von Chossy, Lars Dietrich), Wicked Jazz Sounds, Roos Jonker, Pete Philly, Perquisite, Kris Berry, Amsterdam Jazz Orchestra en Room Eleven.

In 2012 richtte Van der Vlugt Windkracht 7 op, een jong septet met een bijzondere bezetting: Floris van der Vlugt (saxofoon), Reinier Baas (gitaar), Morris Kliphuis (hoorn), Robbert Scherpenisse (trompet), Jamie Peet (drums), Katharina Thomsen (saxofoon) en Mark Haanstra (bas). De muziek van Windkracht 7 is toegankelijk, filmisch en expressief. Hij stond met zijn septet in 2013 al op North Sea Jazz en vanavond presenteren ze in het Bimhuis hun kersverse debuutalbum 'Drifts'. Direct daarna barst de Young VIPs Tour los.

Miguel Rodríguez is in 1983 geboren in Madrid, maar na zijn studie aan het Rotterdams en Amsterdams conservatorium besloot hij in Nederland te blijven. In zijn eigen jazz hoor je zijn Spaanse roots duidelijk terug. Madrid is een multiculturele stad vol verschillende soorten muziek en dat beïnvloedt zijn composities, die bestaan uit een mix van improvisatie, flamenco en latin. Die multiculturaliteit zie je ook in de bezetting van zijn band: naast hemzelf op de piano bestaat deze uit Luciano Poli (contrabas) en Francesco de Rubeis (drums) uit Spanje en uit Miguel Hiroshi (percussie) en Maria Marin (flamencozangeres) uit Italië.

Naast zijn eigen muziek, waarmee hij afgelopen jaar onder andere te zien was in Het Concertgebouw, is Miguel Rodríguez onderdeel van het Benjamin Herman kwartet, het Ben van Den Dunger kwartet en het Maarten Hogenhuis kwartet. Hij tourde ondermeer door Thailand met Deborah Brown en de Beets Brothers en door Japan met het Genzo Okabe kwartet.

Young VIPs Tour 2014
08-02  Bimhuis, Amsterdam (Miguel Rodríguez)
09-02  Bimhuis, Amsterdam (Floris van der Vlugt & Windkracht 7)
07-03  Paradox, Tilburg
14-03  Grand Theatre, Groningen
15-03  Hot House, Leiden
22-03  Corrosia, Almere
12-04  LantarenVenster, Rotterdam
19-04  Artishock, Soest
25-04  De Tor, Enschede
29-04  SJAZZ, Musis Sacrum, Arnhem
21-05  JIN@LUX, Nijmegen
31-05  Dakota, Den Haag

Klik hier voor meer informatie.

Labels:

(Maarten van de Ven, 8.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.