Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Met smaak en finesse geserveerd

Sluijs/Mendoza/Vercampt, zondag 2 februari 2014, Jazz-MADD, Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans, Ninove

Neem twee derde van 3/4 Peace, voeg dit samen met de helft van Brick en je krijgt het trio dat in de Muziekacademie van Ninove een verrassend concert gaf in een Jazz-MADD tourneetje. Jazz-MADD programmeert (bijna) altijd drie concerten van dezelfde groep op drie verschillende locaties in de Denderstreek. In de zaal van de Ninoofse muziekacademie, met een sobere podiumbelichting en een Steinway vleugel, kwam de muziek van dit trio mooi tot zijn recht.

Op het repertoire stonden composities van de drie groepsleden. Rietblazer Ben Sluijs bracht bijvoorbeeld 'The Unplayables' aan, een nummer dat hij een aantal jaren terug in kwartet opnam met pianist Eric Vermeulen. Christian Mendoza speelt anders dan Vermeulen, maar de zin voor avontuur, nauwgezetheid en geduldige opbouw lijken ze met elkaar te delen, evenals het lef om stiltes te laten vallen. Mendoza's compositie 'Empty' kenden we al van zijn kwintet en ook deze sobere trioversie bleef tussen de oren hangen. Sluijs bloeit volledig open in een sobere bezetting die hem volop ruimte laat zijn eigenzinnige en lyrische muzikale inbreng te doen.

Cello blijft een bijzonder instrument binnen de jazz en impro, maar Lode Vercampt voelt er zich als een vis in het water. Nu eens de rol van strijkinstrument opnemend, dan weer baslijntjes spelend, gaf hij een heel bijzondere wending aan dit trio. Uit het repertoire van Brick smokkelde hij 'Giant Talk' mee, inclusief een hypnotiserend riffje. De aanwezigheid van cello inspireerde de groep misschien naar nummers uit het klassieke repertoire te grijpen: Bela Bartok en - van nog iets oudere datum - barokmuziek van Henry Purcell. Het leek alsof de stukken voor dit kamerjazztrio geschreven waren.

Met 'Evidence' en 'Work' van Monk zocht de groep dan weer de wortels van hedendaagse jazz op. Het gevarieerde dieet werd door de groep met finesse en smaak geserveerd en klonk heel fris. De muzikanten gingen op gelijkwaardige manier met elkaar in dialoog en hadden elk hun eigen inbreng. Een trio waar we nog veel plezier aan gaan beleven.

Deze recensie verscheen eerder op Jazz'Halo.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cedric Craps.

Labels:

(Unknown, 12.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.