Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
De zoete smaak van melancholie in een geïmproviseerd jasje

Oene van Geel, Oleg Fateev & Wolfert Brederode, zaterdag 1 februari 2014, Paradox, Tilburg

Op initiatief van het Bossche festival voor actuele muziek, November Music, beleefde bovengenoemd trio afgelopen zomer een succesvolle première in de Toonzaal in Den Bosch. Prima plan dus om het avontuurlijke drietal nog eens uit te nodigen in deze 'Late Night Jazzclub'-editie van het Tilburgse Paradox.

Dan blijkt maar weer eens hoe verschillende muzikale decors en perspectieven kunnen leiden tot een oorstrelend resultaat. In dit geval niet in de laatste plaats te danken aan de wonderlijke combinatie van bayan (knoppenaccordeon) en viool. De wereldse insteek van violist Oene van Geel komt hierin volledig tot zijn recht, alsook de zoete smaak van melancholie waar je bij viool zo erg naar verlangt: het snijden door je ziel. Fateev draagt traditie in zijn hart mee, wat via zorgvuldig gekozen akkoorden en kleine geïmproviseerde melodieën een weg naar buiten vindt. Van Geel lokt hem met onwesterse klanklijnen en improviseert dan weer vanuit een experimentele hoek op de symfonische akkoorden die Fateev hem aanreikt. Zonder elkaar ook maar een duimbreed in de weg te zitten overigens.

Die aangeboren lyriek wordt nog eens onderstreept in 'Oleg', een ode van Van Geel aan de kleine Rus. Toch valt bij Fateev enige terughoudendheid te bespeuren. Hij haalt niet het onderste uit de kan, waardoor de vraag naar meer blijft hangen. Fateev is veelal te vinden in het theater en mogelijk is zijn behoedzaamheid slechts bescheidenheid in gezelschap van jazzgoeroes Van Geel en Brederode. Waar Van Geel en Fateev erop los mijmeren, is Brederode het ijkpunt, het fundament en degene die het trio body geeft. Zijn filosofische benadering zorgt voor verdieping en zijn akkoordenwerk met klassieke elementen kleurt het geheel met een orkestraal tintje.

Fateev zong indrukwekkende liederen en er werd geneuried. En met slechts minimale percussie via de cajon van Van Geel en af en toe een tik op de klankkasten van de instrumenten bleef het allemaal klein en intiem. Geen standaard trio, wel een uitstekende match. Het concert was wat aan de korte kant, maar wellicht zullen we in de toekomst meer van hen gaan horen. En een cd misschien? Lijkt me een heel goed idee!

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 15.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.