Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert
Blueslegende in Paradox

James Blood Ulmer Phalanx Revisited, vrijdag 24 januari 2014, Paradox, Tilburg

Op het podium verwachten we blueslegende James Blood Ulmer met zijn nieuwe band Phalanx Revisited. Phalanx is een oude militaire term uit het Grieks en betekent (bewapende) formatie. Dat belooft wat.

Ulmer beweegt zich al 70 jaar in de muziek en heeft een indrukwekkende staat van dienst, maar de belangrijkste ontwikkeling in zijn muziek komt voort uit zijn jarenlange samenwerking met Ornette Coleman, met wie hij het zogenaamde harmolodic spel verkende, waarbij melodie, ritme, sound en persoonlijke expressie meer ruimte kregen boven toonladders en akkoorden. Ook in deze nieuwe formatie speelt Ulmer harmolodic gitaar, wat wil zeggen dat alle snaren in één toon gestemd staan.

Het concert gaat meteen goed los met het nummer 'Upside Down', dat we herkennen als het openingsnummer van de oude Phalanx-cd 'Got Something Good For You', toen nog met de in 1992 overleden George Adams. Met zijn roots stevig in de delta blues gevestigd trakteert James Blood Ulmer ons op geheel eigen wijze op rock, stevige funk en free jazz. Ik hoor zelfs een volksmuziekachtige melodie voorbijkomen. Maar wanneer hij in het tweede nummer na een stevig ingezet thema gaat zingen, is het pure blues die doet denken aan mensen als John Lee Hooker en Tony Joe White.

De altsax wordt dit keer bespeeld door Lakecia Benjamin, die in eerste instantie nogal op de achtergrond blijft met wat bescheiden licks en reacties op de uithalen van Ulmer, maar die later, wanneer ze in haar eentje op het podium de ruimte krijgt, laat blijken over voldoende techniek te beschikken in een lange solo met snelle hoge screams en lage plopgeluiden.

Mark Peterson is steeds steady, stevig en strak op de bas. Hij heeft er zichtbaar plezier in om ook zijn tijd alleen op het podium te krijgen. Hij laat zelfs iemand uit het publiek de snaren indrukken terwijl hij er lustig op los plukt. Drummer Calvin Weston speelt al 30 jaar met Blood. Hij is een echte Philly powerdrummer. In zijn solo bespeelt hij met waanzinnige energie zijn gigantische drumstel met twee bassdrums. Net wanneer je denkt dat er niet meer uit te halen valt, begint hij met hoge stem lange oehoe's in de microfoon te blazen.

Na afloop van het concert zit Ulmer in z'n eentje relaxed op het podium zijn cd's te verkopen en te ondertekenen. Tevreden kijkt hij in het rond. Mooi.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens. En hier vind je de concertfoto's van Monique van der Lint.

Labels:

(Monique van der Lint, 2.2.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.